Het is lente, maar het weer laat nog wat te wensen over. Terwijl ik deze blog typ, raast er een soort van herfststorm door ons land. Frisjes, nat en zeer winderig. Geen echt weer voor een speurtocht, picknick of een wandeling. Toch wil je er natuurlijk even uit, met het gezin. Wat dacht je van een auto-route? Dus, zet de kids in de auto en kies uit één van de volgende toffe routes:

  • Autoroute Bollenstreek

Nergens kun je de lente beter bewonderen dan in de Bollenstreek! Je rijdt langs prachtige, kleurrijke bollenvelden die gevuld zijn met de mooiste bloemen. Hollandser dan dit wordt het niet. Vergeet daarom ook niet om een heerlijke cliché-foto tussen de tulpen te maken.

De route brengt je overigens ook langs strand en duinen in de kustplaatsen Katwijk en Noordwijk aan Zee. Uiteraard kom je langs de bloemendorpen Hillegom, Lisse en Teylingen. Onderweg kom je langs fotowaardige, pittoreske kastelen en kerken, waar je je ogen uitkijkt en mooie foto’s kunt maken. Laat je fantasie de vrije loop en waan je een echte prins of prinses, als bewoner van een van de kastelen!
Deze autoroute is ongeveer 60 kilometer lang. Je rijdt er ongeveer twee uur over. Tenzij je onderweg een wat langer uitstapje maakt, zoals een fietstocht in het Hollands Duin bij het Toeristisch Overstappunt Noordwijk.

  • Auto Mergellandroute

Deze autoroute is een zeer geliefde en misschien wel de meest gereden autoroute van Nederland. Logisch, want het is een enorm veelzijdige tocht. Zo kom je langs de unieke krijtwanden, het Drielandenpunt in Vaals (met een doolhof, leuk!) en rijd je door echte Zuid-Limburgse dorpjes zoals Eijsden, Slenaken en Epen. Natuurlijk kom je ook langs Maastricht. Onderweg word je verrast door de prachtige natuur, glorieuze uitzichtpunten en heel veel terrasjes waar jullie even kunnen pauzeren en wat lekkers eten en drinken.
Deze route is ongeveer 110 kilometer per auto. Als je goed de tijd wil nemen voor de highlights die je tegen komt, kun je de route beter verdelen over meerdere dagen. Er is bij Visit Zuid-Limburg een speciale plattegrond te verkrijgen met daarop de route en verschillende bezienswaardigheden in het gebied.

  • De Elfstedentocht

Maar dan met de auto! Ontdekt het noorden van ons prachtige land en rijd met de auto langs alle plekken waar de schaatsers van de Elfstedentocht ook langs komen. Natuurlijk langs de grotere plaatsen als Harlingen, Franeker, Dokkum en natuurlijk de Friese hoofdstad Leeuwarden. En natuurlijk Stavoren, de stad van de sage ‘Het vrouwtje van Stavoren’. Over een hebzuchtige en hoogmoedige rijke koopmansweduwe die door haar honger naar meer uiteindelijk eindigde in grote armoede. De kaasmakerij in Workum is ook een hoogtepunt langs deze route, die maar liefst 216 kilometer lang is.

  • Bloesemtocht

In het voorjaar staat de hele Betuwe, in het midden van het land, in bloei. Overal zie je bloesem in de bomen, een waar kleurenfestijn. Laat je verrassen door de prachtige kleuren, waar in het najaar de vruchten geplukt zullen worden. Ja, echt, letterlijk. Appels en peren uit eigen land, heerlijk! Onderweg kom je langs fruitbedrijven in mooie dorpjes als Tricht, maar ook langs molens zoals Molen De Zwaan in het oude stadje Buren. Hier kun je ook pauze houden en lekkere pannenkoeken eten! Maar honger hoef je tijdens het rijden van deze route sowieso niet te hebben, met de vele fruitwinkels en horecavoorzieningen die je tegenkomt. De Linge en de Waal zorgen voor prachtige uitzichtpunten over het water. Deze route is wederom voor prinsen en prinsessen, want ook langs deze route kom je kastelen tegen.
Deze route is lekker lang, ongeveer 125 kilometer. Hoewel je je ogen uitkijkt tijdens deze rit, is het misschien handig om autobingo mee te nemen. Met molens, bruggetjes, bloesembomen, dieren en tractoren natuurlijk.

Ook op herfstachtige lentedagen vol regen hoeven jullie je niet te vervelen. Autobingo mee, de BubbleBum onder de kontjes en rijden maar! Veel plezier 🙂