Het is zeer belangrijk dat je goed weet hoe je je jonge kind moet vervoeren in de auto. Door een klein beetje huiswerk te doen kan je veel leed voorkomen. Wat mag wel en wat niet? Wat zegt de Nederlandse wet- en regelgeving over kinderzitjes in de auto? In dit artikel wordt eerst behandeld wanneer een stoel ook echt een kinderzitje is en aan welke regels een kinderzitje moet doen.

Een goed kinderzitje is het halve werk

Kinderen tot 1,35 meter moeten in een goedgekeurd autokinderzitje zitten. Een kinderzitje kenmerkt zich doordat het een extra veiligheidsgordel heeft. Het is zo ingericht dat de gordel om de benen en borst zit. Dit is cruciaal voor de veiligheid! Zo mag de gordel niet zo maar van de schouder losvallen. Wanneer er een botsing plaatsvindt beschermt de gordel je belangrijke ledematen als de romp en benen. Hierdoor wordt de kans aanzienlijk klein dat je kind blessures gaat oplopen. Met een goede kinderzitje ben je er nog niet! Als het kinderzitje in de auto slecht is gezekerd, bijvoorbeeld bij een enkele gordel om de buik, loop je veel risico op. Een klap zorgt er voor dat kwetsbare organen in je buik erge blessures kunnen krijgen. Wil je je kind voorin zetten? Dat kan wel, maar dan moet de airbag wel zijn uitgeschakeld! Het is veiliger om je kind zo veel mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren.

Hier moet je op letten bij het kopen van een kinderzitje

De kinderzitjes moeten voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Controleer dan ook bij de aankoop op de Europese kenmerken ECE 44/03 en EC 44/04. Ook het type i-Size is goedgekeurd (ECE-R129). Gebruik verder geen gordelverlenger als je kind gezekerd is in een kinderzitje. De overheid heeft namelijk geen zicht op de kwaliteit.

Kijk goed voor welke lengte het kinderzitje geschikt is. Is je kind niet ouder dan vijftien maanden? Deze kinderen moeten tegen de rijrichting worden geplaatst.  Bij kinderen tot 13 kilo worden de kinderzitjes tegen de rijrichting in gemonteerd om zo optimale bescherming te bieden voor het hoofd en nek.

Voor kinderen tussen de 15 en 25 kilo en van 22 tot 36 kilo zijn er zitverhogers in de auto. In deze categorie wordt het kind met een 3-puntsgordel vastgemaakt. De rugleuning moet voor zijwaartse bescherming zorgen voor. Kijk hier dus goed naar, want het belangrijk voor zijn hoofd en romp! Verder moet de zitverhoger een gordelgeleider hebben, zodat de schoudergordel goed om het lichaam past.

Met deze tips ga je goed voorbereid op reis. Een fijne veilige reis toegewenst!