Lekker met je tenen door het zand, het gekriebel van gras aan je voeten, een natuurlijke voetmassage… Heerlijk toch? Geniet van wandelingen over blotevoetenpaden!

Dit zijn speciaal aangelegde (korte) wandelroutes, waar je allerlei verschillende structuren (zoals gras, grind, houtsnippers en schelpen) aan je voeten kunt voelen. Voor de kinderen zijn er vaak extra activiteiten, zoals een wiebelbalk of een touwladder. En niet alleen kinderen vinden het super, ook voor volwassenen is het een feest. 

Verspreid over Nederland zijn er meerdere blotevoetenpaden, dus er is er altijd wel één in de buurt. Voor sommigen betaal je een toegangsprijs. Daar is meestal wat meer afwisseling of er zijn speeltoestellen langs de route. Vaak is daar ook een gelegenheid om je voeten te wassen. Dat kan heel fijn zijn, als je (kind) helemaal onder de modder zit! Maar er zijn ook genoeg heel leuke, vaak kortere maar wel gratis blotevoetenpaden. Wij van BubbleBum hebben in elke provincie een blotevoetenpad gevonden. Ontdek welke jij wilt uitproberen! 

Groningen

Tussen Groningen en Drachten ligt een in de natuur aangelegd wandelpad van 3,4 (of 1,6) kilometer, vol met leuke opdrachten en spelletjes: ’t Blôde Fuottenpaad (Blotenvoetenpad Opende). 

Friesland

In Delfstrahuizen is het Boerenlooppad, waar je tegen betaling over het pad mag lopen én een insectenspel ontvangt. Loop door het boerenlandschap, langs het Tjeukemeer en door een stukje moeras. Neem een modderbad, als je durft! Schoon word je door een duik in het meer. 

Drenthe

Bij Buitencentrum Drents-Friese Wold start een blotevoetenpad, dat verdeeld is in twee delen. Het eerste (gratis) deel ligt in een groot grasveld naast het bezoekerscentrum. Tegen betaling mag je door het hek over een twee kilometer lange wandelroute midden in de natuur, over onder andere zand, dennenaalden en takjes. Aan het einde is er een kraan om je voeten te wassen.

Overijssel

Het Belevingspad/Blotevoedenpad bij Stroothuizen (vlakbij Denekamp) ligt middenin een schaapskooi. Het is er prachtig en rustig, je komt er ongetwijfeld schaapjes tegen! Bij het pad is een speeltuin vol natuurlijke belevingselementen.

Flevoland

Blotevoetenpad Zeewolde is een (betaalde) route van ongeveer 1,5 kilometer lang op het erf van Recreatieboerderij De Sternhof. Je loopt over verschillende ondergronden, door de bloementuin, de grote biologische moestuin en het mooie labyrint op het gras. Leuke extra: een zakje voetenbalsem. 

Noord-Holland

Blotevoetenpad Gouwe Voeten is een van de langere paden in Noord-Holland. De route start bij boerencamping ‘De Gouwe Stek’ in Bovenkarspel. Onderweg kom je hindernissen zoals boomstammen en wiebelbruggetjes tegen en kun je fruit zoeken (en proeven!). 

Zuid-Holland

In Vierpolders (gemeente Brielle) kun je bij pannenkoekenrestaurant Klokshuys tussen de appel- en perenbomen en soms zelfs door het water struinen. Het pad loopt over grind- en zandpaden, maar moet je ook over hoge boomstammen en tractorbanden klimmen! Het blotevoetenpad is gratis, als je iets eet of drinkt in het restaurant. Vieze voeten maak je schoon bij de wasplaats. 

Utrecht

Bij het Natuurkwartier in Nieuwegein loop je een blotevoetenpad van ongeveer een half uur over onder andere gras, mos, fijn zand, houtsnipper en keien. Gegarandeerd vieze voeten, met een strandje, modderige stukken en een avontuurlijke brug! Tegen betaling huur je een rugzakje met spelletjes en ontdekkingen, dan ben je 1 tot 1,5 uur onderweg. 

Gelderland

Kindernatuurpad ’t Hertenpad Baak is een kort, gratis en vrij toegankelijk blotevoetenpad in Baak. Het is onderdeel van een leuke, langere kinderwandeling met diverse speeltoestellen. Aan het eind is een pomp om je voeten te wassen. Haal bij café Het Wapen van Baak een rugzakje gevuld met het Hertenpadboekje vol opdrachten, een spiegel, een insectenpotje en een zakje met gekleurde steentjes voor een extra leuke wandeling. 

Zeeland

In Park de Mirakel in Goes is een kort blotevoetenpad. Het is maar een paar honderd meter, in een aangelegd parkje. Vooral leuk in combinatie met een bezoek aan het stadje Goes.

Noord-Brabant

Het (betaalde) blotevoetenpad van recreatieboerderij Christoffelhoeve is twee kilometer lang en zit vol avontuur. Je loopt over zandheuvels, steile hellingen, door waterpartijen, hoog gras, zand en grind. Onderweg is er ook een hangbrug en een uitkijktoren.

Limburg

Blotevoetenpark Brunssum is met vier kilometer het langste Blotevoetenpad in Nederland. Je kunt onderweg een stukje afsnijden, wel zo handig met jonge kinderen. Het is een spannende route over een prikkelpad (met kiezels, schors en modder), meerdere modderpoelen en een hindernisbanen-vijver. 

Wees niet bang om vies te worden! 

Ga altijd veilig en onbezorgd op weg met de BubbleBum zitverhoger

Neem droge kleding en een handdoek mee en vergeet niet om achteraf te controleren op teken (of gebruik teekwerende spray)!