Eindelijk wordt het een beetje kouder! Tja dat mag ook wel, het is toch bijna winter? Dan zijn die lente-achtige temperaturen een beetje gek. Hoe dan ook, de heerlijke dikke, warme winterjas kan eindelijk aan! Maar hoe doe je dat in de auto? 

De autogordel

Zoals je in ons vorige blog hebt gelezen, is het van groot belang dat de autogordel (met behulp van een autozitje zoals de BubbleBum) op de juiste manier op het lichaam van je kindje te geleiden. Het gaat hierbij niet alleen om de optimale positie van de gordel (over het sterkste gedeelte van het bekken en over de schouder en de borst), maar ook om hoe de gordel aansluit. Zowel bij een kindje in een autostoel (uit groep I of groep II) is het belangrijk dat de gordel goed op het lijfje aansluit, waarbij je maximaal één vinger tussen het lichaam van je kind en de gordel kunt doen. Alleen zo biedt de gordel de juiste bescherming. Als er meer ruimte tussen zit, dan kun je je misschien wel voorstellen dat je kindje bij een aanrijding uit het stoeltje gelanceerd kan worden. Door de grote krachten die een botsing met zich mee brengt, wordt je kindje in zijn autostoeltje of in de zitting gedrukt en komt er (nog) meer speling op de gordel. De kans wordt zo nog groter dat je kindje door de auto heen zal worden gelanceerd. Vreselijk idee toch?!

Winterjassen

Kortom, de gordel moet goed aansluiten. Dat betekent ook dat, nu het kouder wordt en zowel jij als je kinderen in de autostappen met die super warme en dikke winterjas, je extra moet opletten. Eigenlijk zouden jullie allemaal de winterjas uit moeten doen. “BRT…!”, horen we je denken. Groot gelijk hoor, dat dachten wij ook! Totdat we een filmpje uit Amerika zagen, waarbij werd gedemonstreerd wat er gebeurt als je je kind met een winterjas in de auto zet. Om het filmpje zelf te bekijken, klik je hier (let op, sommige beelden kunnen als schokkend worden ervaren).
Je kunt het zelf ook, op een veilige manier uiteraard, testen. Wanneer je je kind in de auto zet, met de winterjas aan, trek de gordel dan goed aan. Bij een autostoeltje laat je de gordel in die stand staan wanneer je je kindje uit de auto haalt. Vervolgens zet je het kindje terug in de stoel, maar dan zonder de winterjas. Nu zie je hoe veel speling er nog tussen jouw kindje en de gordel zit! Ongelofelijk toch? Wij hebben daar zelf nooit over nagedacht! Na nader onderzoek onderschrijft ook de ANWB de risico’s van het dragen van een dikke winterjas in de auto. 

Vanaf nu gaan wij zonder dikke fluffy winterjassen in de auto… 

Oplossingen

Maar hoe dan…? Het wordt winter, het is super koud en de verwarming van de auto werkt niet meteen dus het duurt altijd even voordat de auto is opgewarmd. Gelukkig zijn er inmiddels meerdere oplossingen bedacht. 

  • De eerste oplossing is eigenlijk heel simpel en kost helemaal niks. Iedereen gaat zonder jas de auto in, trekt de gordel goed aan en doet de winterjas vervolgens achterstevoren aan. Als een dekentje, zodat je voorkant en je armen toch lekker warm blijven. 
  • De tweede oplossing hebben we eigenlijk al verklapt. Je kunt natuurlijk ook gewoon een lekkere warme (fleece)deken over je heen doen. Wanneer je zelf rijdt, is dit natuurlijk geen optie. 
  • Er bestaan tegenwoordig ook wikkeldoeken die speciaal voor de wat kleinere kinderen (voor in een groep I autostoel bijvoorbeeld) zijn gemaakt. Daar zitten dan gaten in waar de gordels doorheen kunnen. 
  • Een dun fleece vest of een dunne wollen jas is natuurlijk ook al lekker warm en die zijn wel veilig bevonden!