Deze vraag is onlangs vaak in het nieuws voorbij gekomen. Blijkbaar zetten steeds meer mensen hun kinderen in een dikke winterjas in hun zitverhogers. Is dit wel veilig? Wat zijn de risico’s? Lees het hier!

Draagt jouw kind een jas in de auto?

De winter komt pas net om de hoek kijken en de gevoelstemperatuur ligt steeds lager. Veel ouders zijn niet bekend met de gevaren van een kind vastzetten in een zitverhoger terwijl ze hun jas aan hebben. 

Jas uit in de zitverhoger

Bij BubbleBum hebben we onlangs een enquête afgenomen bij meer dan tweehonderd mensen en een gigantische 49% gaf toe dat ze hun kind in een zitverhoger zetten met hun winterjas aan. Veel van deze ouders zijn zich wel bewust van de gevaren van deze actie maar laten hun kind toch gewoon een winterjas dragen in de auto. 

Waarom is het onveilig om een jas te dragen in een zitverhoger?

In geval van een ongeluk moet het harnas van de zitverhoger strak genoeg zitten. Als deze niet strak genoeg zit om hen tegen te houden kan hun jas samengeperst worden en kan het kind uit het zitje schieten. De jas van het kind moet dus altijd uitgedaan worden voordat ze in de zitverhoger geplaatst worden, en het harnas van het zitje moet relatief strak om de borst van het kind vastgemaakt worden. 

Hoe weet je of je kind veilig in de zitverhoger zit? 

Om te controleren of het harnas vast genoeg zit kun je twee testjes uitvoeren: 

  • Als je twee vingers tussen de borst van je kind en het harnas kunt plaatsen zit deze niet strak genoeg. 
  • Als je het harnas samen kunt knijpen bij het sleutelbeen van je kind zit deze niet strak genoeg. Dit heet ook wel de pinch test

De jas van je kind uitdoen tijdens het autorijden kan hun leven redden tijdens een botsing. Een andere mogelijkheid is de jas uitdoen, het harnas goed zetten en de jas dan weer aandoen, maar het blijft altijd veiliger om je kind zonder jas te laten reizen. 

Als het erg koud is en je auto niet erg warm wordt, kun je de armen van je kind van voren in de jas steken, zodat de jas fungeert als een deken die hen warm houdt. Je kunt natuurlijk ook gewoon gebruik maken van een deken. Zorg wel dat deze niet hoger dan de oksels zit. 

BubbleBum is een compacte, opblaasbare, lichte zitverhoger die het gemakkelijker maakt dan ooit tevoren om je kind iedere autorit weer veilig te vervoeren.

BubbleBum NL raadt aan de jas van het kind uit te doen voordat zij in hun zitverhoger geplaatst worden en deze uit te laten tijdens het rijden. Er zijn veel andere methoden om je kleintje warm te houden in de auto tijdens de koude wintermaanden.