De fiets is niet weg te denken uit ons kikkerlandje. Niet alleen voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen en jongeren is de fiets hun vervoersmiddel. Daarnaast is het een manier om vrij te zijn, om mee te kunnen doen en om de wereld mee te ontdekken! Een fijne en veilige fiets is dus eigenlijk onmisbaar om veilig de weg op te leren en te kunnen gaan. Fietsen zijn echter duur. Helaas zijn er in Nederland nog veel kinderen van wie de ouders geen fiets kunnen kopen. Om goed te leren fietsen én veilig de weg op te gaan, heeft de ANWB een actie bedacht: Het Kinderfietsplan.

Het Kinderfietsplan

De ANWB vindt dat ieder kind recht heeft op een fiets. Het is natuurlijk ook heel belangrijk dat kinderen jong leren fietsen. Inzicht in verkeerssituaties krijgen hoort daar ook bij en voorkomt in de toekomst ongelukken. Sinds 2015 zamelt de ANWB, samen met hun 4,7 miljoen leden, door het hele land fietsen in. Deze fietsen worden eerst opgeknapt tot veilige fietsen in (sociale) werkplaatsen door heel Nederland. Samen met deze werkplaatsen wordt ook gekeken naar hoe de fietsen onderhouden kunnen worden, zodat de kinderen veilig kunnen blijven fietsen. Via lokale maatschappelijke organisaties komen de gedoneerde en opgeknapte fietsen bij de juiste kinderen terecht. Bij die kinderen die ze het hardst nodig hebben, voor wie het niet mogelijk is zelf een fiets te kopen.


Doneer je fiets!

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een derde van de Nederlandse huishouders wel een ongebruikte fiets heeft staan. Dat is hartstikke veel! Heb jij nou ook nog een ongebruikte fiets en wil jij die doneren? Kijk dan op de website van de ANWB of jouw fiets ook geschikt is. BMX-fietsen en mountainbikes worden bijvoorbeeld niet ingenomen. Het gaat voornamelijk om fietsen voor kinderen van 8 tot 18 jaar, dus met 24, 26 of 28 inch wielmaat. Als jouw fiets geschikt is, lever hem dan in bij een van de inzamelpunten bij jou in de buurt. Klik op de kaart om te zien waar een inzamelpunt zit bij jou in de buurt. Denk aan een fietsenzaak, een werkplaats of een kringlooporganisatie. Je herkent deze punten aan een deurstikker van de ANWB, waarop staat: “Trotse partner van het ANWB Kinderfietsenplan.”

Mocht er geen inzamelpunt bij jou in de buurt zitten, dan kun je je fiets aanmelden via het formulier op de site. Hierna krijg je een mail met alle details. Je fiets zal worden opgehaald door een vrijwilliger. Hierdoor kan het even duren voordat je fiets daadwerkelijk opgehaald wordt.


Inzameldagen

Er zijn ook regelmatig inzameldagen op verschillende locaties in het land. Vanwege de huidige coronamaatregelen zijn deze dagen voorlopig uitgesteld.

Help mee inknappen

Het ANWB Kinderfietsenplan werkt samen met talloze (sociale) werkplaatsen in het hele land. Ze zijn altijd om zoek naar nieuwe werkplaatsen om een totale dekking in Nederland te kunnen realiseren. Deze werkplaatsen moeten, uiteraard, beschikken over een fietswerkplaats. In deze werkplaatsen worden deelnemers actief begeleid tot werk. Voor het opknappen van fietsen is het belangrijk dat er voldoende kennis in huis is. Omdat de ingezamelde en opgeknapte fietsen weer opgehaald worden door vrijwilligers, is het handig als je een kleine opslagruimte hebt. De ANWB helpt je hier uiteraard bij. Meer informatie kun je vinden op de site.Wat zou het fijn zijn, als ieder kind een veilige fiets heeft, toch?