Nu het coronavirus weer volop oplaait en we middenin een halve lockdown zitten, blijft de BubbleBum voorlopig waarschijnlijk in de kast. Nou ja, wanneer je niet in thuisquarantaine zit, kun je natuurlijk nog wel naar het bos om lekker te wandelen bijvoorbeeld. Maar wat doe je wanneer je wel, om wat voor reden dan ook, met kinderen in thuisquarantaine zit?

Wanneer je verplicht in thuisquarantaine moet, zit je ineens met het hele gezin 24/7 op elkaars lip zitten. Dat kan heel moeilijk zijn. Om je hier goed doorheen te slaan, hebben wij van BubbleBum een aantal tips. 

  1. Geef een positieve draai aan de situatie

Hoe vaak ben je nu met zijn allen thuis? Hoe vaak heb je echt quality time? Er ‘moet’ altijd wel iets; sporten, muziekles, afzwemmen. Als je in thuisquarantaine zit, vallen al die ‘verplichtingen’ weg. Waardoor je tijd over houdt om met het gezin te besteden. Grijp deze kans dan ook! Geniet van elkaar en de tijd die je samen kunt besteden. Doe samen iets leuks waar jullie normaal geen tijd voor hebben. Pyjamadag, een thuisbioscoop met een filmmarathon of samen knutselen. Van de knutsels fleurt het huis meteen op.  

  1. Zorg voor structuur

Als je nergens heen hoeft (mag), is het verleidelijk om lekker in de pyjama op de bank te blijven hangen. Maar het is, eigenlijk voor iedereen maar vooral, voor kinderen heel prettig om houvast te hebben. Dus maak een dagindeling en hang deze ergens op. Met kleine kinderen heb je vaak al structuur door de eetmomenten; ontbijt, fruit, lunch, wat lekker en avondeten. Maar plan ook in wanneer jullie samen activiteiten doen of wanneer je kind zich even zelf mag (‘moet’) vermaken. Plan ook meteen schermtijd in, zodat het duidelijk is wanneer er tv gekeken of gegamed mag worden. Heerlijk, duidelijkheid. Voorkomt echt een boel gemopper. 

  1. Wissel tijd met de kinderen af

Wanneer je ineens met zijn allen thuis bent, is dat best een omschakeling. Er kunnen gemakkelijk irritaties ontstaan, omdat je minder tijd voor jezelf hebt. Zeker wanneer je nog moet werken (thuis), kan het prettig zijn om af te s preken wanneer je tijd voor jezelf (of om te werken dus) hebt. Maak dus samen met je partner duidelijke afspraken.
Ook als je alleen bent met kinderen is het belangrijk een rustmoment in te plannen. Bijvoorbeeld een momentje waarop de kinderen even televisie kijken en jij even in alle rust een kopje thee kunt drinken. Als je kinderen groot genoeg zijn, plan dan vooral wat tijd in waarin ze even op hun eigen kamer spelen. 

  1. Maak een pot met activiteiten

Voor als je denkt alles in huis al te hebben gedaan of wanneer de kinderen (of jullie allemaal) niet op één lijn liggen en eigenlijk verschillende dingen willen doen, kan de activiteitenpot uitkomst bieden. Verzin met het hele gezin activiteiten, schrijf ze per activiteit op een kaartje en stop alle kaartjes in een grote pot. Als je de kaartjes ook nog samen versiert, heb je meteen al een leuke activiteit te pakken. Pak elke dag een kaartje uit de pot en ga de activiteit doen. Enneh, opruimen kan natuurlijk ook een activiteit zijn, want als iedereen thuis, lijkt het wel alsof het huis ontploft is af en toe! 

  1. Ga regelmatig met je kind naar buiten

Buitenlucht is voor iedereen belangrijk. Anders krijgen jullie van die bleke bekkies. Dus laat je kinderen vooral even naar buiten! Hopelijk heb je een tuin, dan kunnen ze daar even uitrazen en lekker buiten spelen. Ook een balkon werkt prima; daar is wat minder ruimte, maar je kunt er vast een spelletje doen. Of gewoon tien minuutjes vitamine D en buitenlucht opsnuifen. En als het kan en mag, kun je misschien een blokje om gaan buiten. 

Als de thuisquarantaine dan voorbij is, zul je de vrijheid extra waarderen. Dus dan pak je die BubbleBum en ga je eropuit! Maar voor nu: weet, je bent niet allen. Zet hem op!