Boswandelingen en struinen over het strand hebben we al vaker besproken. Maar wandelen over de heide is absoluut ook de moeite waard. De heide kleurt in augustus en september bijvoorbeeld prachtig paars! Oké, het is pas mei. Maar ook in mei is een bezoek aan de heide echt een must. We hebben de leukste plekjes voor je opgezocht!

  • Nationaal Park De Veluwezoom

Nationaal Park De Veluwezoom is ontzettend veelzijdig. Je vindt er bossen, zandverstuivingen en heide. Vanaf het bezoekerscentrum kun je geweldig mooie wandelingen maken, die zowel voor volwassenen als voor kleine kinderen leuk zijn. Een wandeling naar de schaapskooi is bijvoorbeeld heel geschikt voor kleine kinderen. In het bos onderweg zijn allerlei houten speeltoestellen te vinden. Leuk! Ook handig: er is zelfs een aparte buggyroute.
Met wat oudere kinderen kun je de Posbank lopen. Deze route van ongeveer 5 kilometer leidt je over de heideheuvels. Het is af en toe even klimmen, maar het uitzicht is fenomenaal!

  • Westerheide & Bussumerheide

In het Gooi ligt De Westerheide, een prachtig gebied waar je in alle rust van de natuur kunt genieten. Wie zegt dat je moet kiezen tussen heide en bos? Het kan gewoon allebei! Deze wandeling brengt je bijvoorbeeld afwisselend door heide en bos. Onderweg doorkruis je ook de Bussumerheide. Voor de kleintjes is het een flinke wandeling; je wandelt toch wel zo’n twee uur over deze 9 kilometer lange tocht.

  • Brunsummerheide

De Brunsummerheide ligt in het zuiden van het land. Misschien woon je in Limburg of ga je een weekendje weg. Ga dan zeker wandelen op deze prachtige heide. De boswachters van Natuurmonumenten zeggen dat je nergens anders zulke uitgestrekte heidevelden vindt. Je komt langs naaldbossen, loofbossen en over open zandvlaktes. Vogelspotters kunnen onderweg verschillende vogels spotten. Misschien kom je zelfs een schaapherder met zijn kudde tegen; dat is in het voorjaar natuurlijk extra leuk met al die vrolijke lammetjes! Er zijn verschillende mooie wandelingen mogelijk op de Brunsummerheide.

  • Dwingelderveld

Als je met kleine kinderen onderweg bent en een kinderwagen bij je hebt, dan is een wandeling over onverharde wegen en met veel heuvels niet ideaal. In Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe kun je voor een familiepad kiezen. Dit is een route van 2,5 kilometer over een verhard pad. Deze prachtige wandeling brengt je door het bos, langs de schaapskooi en over de heide.

  • Sallandse Heuvelrug

Ook in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug in Overijssel is een mooie wandeling voor kinderen.Niet te kort, niet te lang: vier kilometer. Onderweg kom je langs het uitzichtpunt Holterberg. Van hieruit kijk je uit over Twente. Bij helder weer kun je zelfs Rijssen, Delden en Hengelo zien liggen. De wandeling brengt je door de bossen en over de Holterheide.

  • Buurserzand

Ook in Overijssel ligt het mooie natuurgebied Buurserzand. Hier wisselen graslanden, kleine bossen en open heidevlakten elkaar af. Er lopen reeën, met een beetje geluk kom je er eentje tegen! Tijdens deze wandeling van ongeveer vijf kilometer kom je van alles tegen; verschillende plantjes, spechten, oude eikenbos en kikkers. Kwaak.

  • Loonse en Drunense duinen

Hier vind je de grootste zandbak van Brabant! Je hoeft niet op de paden te blijven als je wilt wandelen in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Je mag gewoon lekker rondstruinen door het eindeloze zand. Je waant je in een woestijn! Vanwege het zand is niet het hele gebied toegankelijk voor bijvoorbeeld kinderwagens. Je kunt dan wel naar Uitkijkpunt Bosch & Duin, waar je een adembenemend uitzicht hebt op de zandduinen en de heide tussen Udenhout en Loon op Zand. In het noordwesten vind je vermaak voor de kinderen: een buitenspeeltuin, een waterspeeltuin én een binnenspeeltuin. Voor papa en mama is er in de brasserie in de buurt wat lekkers in de buurt te vinden.

  • Empese en Tondense Heide

De wandeling over de Empese en Tondense heide is vijf kilometer lang en daarmee een perfecte afstand voor een wandeling met kinderen. Je komt bijzondere planten en bloemen tegen. De wandeling brengt je ook over het speciaal aangelegde vlonderpad, dat dwars door de graslanden loopt. Trek dus waterdichte schoenen aan, want anders krijg je natte voeten!

Laat je verrassen door de mooie natuurgebieden van Nederland! Wij zijn benieuwd of jullie de heide net zo mooi vinden als wij.