2021 is begonnen! Helaas is het eind van corona en de lockdown nog altijd niet in zicht en raken mensen, ook ouders, vermoeid. Ouders moeten nog een paar weken extra alle ballen hoog houden en niet alleen papa of mama zijn, maar daarnaast werken, het huishouden doen én juf of meester zijn. En kids willen echt niet altijd iets aan nemen van de mama-juf of papa-meester. Na de zoveelste “De juf zegt het anders!” floept er hier toch regelmatig nog een gil van frustratie uit. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen het hoofd koel houdt? Wat zijn onze korte-termijn-goede-voornemens?

  • Zorg goed voor jezelf

Echt waar. Voor veel ouders (met name mama’s) staat de zorg voor zichzelf onderaan het prioriteitenlijstje. Maar je kunt pas voor een ander zorgen als je eerst voor jezelf hebt gezorgd. Dus plan daarom tijd voor jezelf in, ook in deze tijd waarin het lijkt alsof je geen tijd voor jezelf hebt. Al is het maar een kwartiertje om te douchen zonder dat er kinderen om je heen krioelen, een half uurtje om in je eentje buiten te wandelen of een half uurtje werken zonder gestoord te worden met allerlei vragen. Dit vereist absoluut een knap staaltje planwerk. Maar doe dat; iedereen heeft tijd nodig om even op te laden. Je zult merken dat je na dat moment(je) voor jezelf meer kunt hebben.
O, en mocht het je je allemaal even te veel worden, ga dan naar de wc om een potje te janken. Lucht enorm op én je hebt er zomaar weer vijf minuten voor jezelf bij! Ervaringsdeskundige hier. Ik ga vaak onder het avondeten naar het toilet, om een paar minuutjes op adem komen en alleen te zijn. Het avondeten, inclusief aanwezigheid van papa, is een uitgelezen moment. Laat de meiden maar denken dat ik een flinke poeperd ben, maar dat heb ik gewoon even nodig. Dan kan ik daarna het gekwetter van hun lieve kinderstemmetjes of het “mama, wil je me helpen?” weer veel beter aan.

  • Samenwerken

Papa vindt dat het bord leeg gegeten moet worden, mama vindt dat de kinderen naar hun buikjes moeten luisteren, want vol is vol. Tja, dat er daarna toch nog een toetje in kan is toch niet gek? Mama heeft ook een aparte toetjesbuik… Maar opvoeden is makkelijker als jij en je partner op één lijn zitten. Val elkaar niet af in het bijzijn van de kinderen, steun elkaar bij het stellen van grenzen of wanneer je je kind een opdracht geeft. Note to self hoor, want dat is soms echt lastig! Natuurlijk mag je het met elkaar oneens zijn en het daar vervolgens over hebben. Maar beter niet in het bijzijn van de kinderen, want kinderen zijn echte voelers en voelen dit soort dingen haarfijn aan. Dat is verwarrend voor ze en dan zullen ze jullie zeker gaan uittesten. Maar niet als jij en je partner als een echt team werken. Opvoeden is teamwork! En als je dan toch samenwerkt, maak dan meteen samen een planning waarin jullie elkaar even ontlasten en de ander een moment alleen gunnen. Zie het vorige punt!

  • Geef complimenten

Weleens gezien hoe kinderen (en volwassenen) groeien en genieten van complimenten? Het geeft hun zelfvertrouwen een boost. Wees dan ook gulzig met complimenten. Vooral voor de weg die naar het resultaat heeft geleid. Zoals “Wat heb je veel plezier gehad toen je die tekening maakte!” of “Ik heb van je genoten tijdens het spelletje, wat was het gezellig!”. En als iets nog niets zo goed lukt of wanneer je kind tijdens het thuisonderwijs wanhopig “IK KAN HET NIET!” uitschreeuwt, gebruik dan groeizinnetjes. “Lieverd, je kunt het nóg niet” geeft ze de ruimte om het te kunnen leren. Wanneer je verbetering merkt, benoem dat dan: “Ik merk dat je al steeds beter tegen je verlies kunt, knap!” Werkt als een tierelier, is onze ervaring. 

  • Wees lief voor jezelf

Iedereen heeft wel eens een slechte dag waarop het allemaal niet loopt zoals je zou willen. Om wat voor reden dan ook. Accepteer dat, het is oké. Wees lief voor jezelf en gun jezelf zo’n dag! Je zult zien dat het lichter wordt en je de dag makkelijker door komt. Als je dit lastig vindt, vraag jezelf dan eens af hoe je zou reageren wanneer iemand die je liefhebt zo’n baaldag heeft. Geef je hem of haar op zijn kop vanwege die slechte dag? Of ben je een beetje extra lief en sta je hen toe een baaldag te hebben? Grote kans dat het dat laatste is. Wees dus niet zo streng voor jezelf en gun jezelf wat je een ander ook gunt. 

BubbleBum wenst je een prachtig 2021, ook al is het begonnen met een lockdown.