De herfst is een prachtig seizoen, maar dat wordt vaak ondergewaardeerd. Natuurlijk, het weer is soms net een beetje te nat of winderig en het wordt alsmaar donkerder. Maar de natuur verandert in de meest prachtige kleuren en de wind kan ook je vriend zijn (vooral op de fiets met wind mee…),.

De herfst is dus echt een seizoen om te (leren) waarderen. Wanneer je een goede (regen)jas en stevige, dichte schoenen of fijne laarzen hebt, houdt niets je meer tegen om de herfst te gaan (her)ontdekken. Dus pak de BubbleBums en ga met je kinderen op stap!

Bos

Open deur misschien, maar de herfst is misschien wel het meest zichtbaar in het bos. Er zijn grandioos veel paddenstoelen, waar je kabouters kunt zoeken met je eigen kleine kabouter. Niet alleen het huisje van kabouter Spillebeen, die rode met witte stippen. Denk ook aan de verschillende zwammen. En vergeet ook de elfenbankjes niet en luister samen naar het gefluister van de elfjes.
Naast paddenstoelen kun je ook een schat aan bladeren vinden in het bos. Bladeren in heel veel verschillende kleuren en vormen. Van de beukenboom, de eikenboom of een berk. In het groen, rood, geel, oranje en bruin. Kinderen zijn echte verzamelaars, dus neem een grote tas mee en zoek samen met je kleintje de mooiste bladeren! Thuis kun je een kaboutertuintje in jullie eigen tuin aanleggen of knutselen met de mooie bladeren. Je hoeft je niet te beperken tot bladeren, misschien vind je wel mooie takken voor je kunstwerk. Een boom op papier of een mobile bijvoorbeeld. Als je de natuur liever in het bos laat of als je een tas vergeten bent, kun je ook ter plekke een mooie mandala of een klein kabouterhuisje maken. Gebruik alles wat je ziet liggen en maak een mooie foto, zodat je er thuis nog eens samen naar kunt kijken! 

Het kan ook heel leuk zijn om allerlei verschillende bladeren te zoeken en samen uit te vinden bij welke boom het blaadje hoort. Is het een loofboom of een naaldboom? En dan, is het een eiken-, beuken- of berkenblad? Leuk én leerzaam!

In het bos kun je natuurlijk allerlei dieren tegenkomen, zoals of een ijverige eekhoorn die eikeltjes en nootjes zoekt voor zijn winterslaap. Misschien is er een haas, die je nog niet ziet wegspringen. Alle dieren in het bos laten sporen achter, leuk om ze samen op te sporen en te bekijken! Spoorzoekertje kun je ook omdraaien; in plaats van zoeken naar sporen, kun je een bingokaart meenemen en samen de dieren, sporen en bladeren die je gevonden hebt afstrepen op je bingokaart. Bijvoorbeeld met aan het einde van de wandeling een beker warme chocolademelk met slagroom als prijs!

Strand

Aan een uitstapje naar het strand denk je misschien vooral op een stralende, warme zomerdag. Maar op een koude(re) dag in de herfst kan het juist heerlijk zijn om uit te waaien op het strand. Zolang je je maar warm genoeg aankleedt. Het zand is lekker plakkerig en stevig, dus in de herfst kun je prima zandkastelen bouwen. Op het strand is, zeker in de herfst, vaak genoeg wind om te vliegeren. Of ga lekker wandelen en geef al je zorgen mee aan de wind. Letterlijk uitwaaien! Als jullie toch een beetje zijn afgekoeld, is er vaak een strandtent in de buurt om lekker op te warmen met een kop hete thee of warme chocolademelk met slagroom (tja, heerlijk gewoon). 

Tuin

Houd je niet van plassenstampen en blijf je op een regenachtige herfstdag toch liever een beetje in de buurt? Dan is er in je eigen tuin vast genoeg te doen! Samen de tuin winterklaar maken, bijvoorbeeld. Een beetje snoeien, bladeren opvegen (lees: spelen in de berg met door mama zorgvuldig bij elkaar geveegde bladeren…) of vlak voor de vorst samen bloembollen planten. Of samen een moestuintje maken. Het is heel leerzaam om samen eten te verbouwen. Zien waar het eten vandaan komt en het zelf oogsten, kan ook heel goed helpen wanneer je kind een slechte eter is. Vetbolletjes knutselen en vervolgens samen ophangen is ook leuk, de vogels zullen je dankbaar zijn. 

Geniet van de herfst!