Daar is de herfst! De wind giert langs de huizen, overal zie je paraplu’s die opduiken zoals paddenstoelen uit de grond schieten. Nou ja. Die paddenstoelen zie je natuurlijk ook letterlijk uit de grond schieten. En natuurlijk vliegen er overal bladeren door de lucht. De charme van de herfst is niet te missen! Heb jij het geluk dat je bij een bos in de buurt woont? Pak anders je BubbleBum en laad de kinderen (met regenlaarzen) in de auto en rijd naar een bos! Want er is geen betere plek om optimaal van de herfst te genieten!

Tas mee! 

Daar gaan jullie dan. Regenlaarzen aan, goed humeur mee en ook geen tassen vergeten. Want in het bos is ontzettend veel moois te zien. En je mag een heleboel mee nemen! Denk aan kastanjes, beukennootjes (“Ik heb voor het eerst een beukennootje gegeten!”, zei mijn man gisteren enthousiast tijdens onze herfstwandeling), dennenappels, eikels met dopjes en eikels zonder dopjes. Maar ook zonder dingen op te pakken zie je de mooiste dingen in het bos. Konijnenholletjes bijvoorbeeld. Of eekhoorntjes die hun wintervoorraad bij elkaar aan het rapen zijn! En tel de verschillende kleuren bladeren maar eens! Hoe veel verschillende bomen staan er wel niet? Misschien herken je alle bladeren wel; van de eikenboom, de kastanjeboom en de beukenboom. Het bos is prachtig, leuk en leerzaam voor kleine (en grote) kinderen! Als je niet weet welke bladeren je hebt gevonden, kun je ze mee naar huis nemen in de tas. Dan kun je thuis opzoeken welke bladeren bij welke bomen horen. Zorgt meteen voor napret. En natuurlijk wordt er in de plassen gestampt… Niet erg, want je hebt aan regenlaarzen en oude kleren gedacht. En als je ver hebt moeten rijden naar het bos aan een extra setje droge kleren in de auto…

 

Knutselen maar!

Als jullie een mooie wandeling gemaakt hebben, een tas vol met allerlei mooie bosspulletjes hebben  gevonden en eigenlijk koud en moe zijn, is het tijd om weer naar huis te gaan. Met een BubbleBum onder de billen (niet erg als er wat modder op komt, want schoonmaken doe je zo) gaan jullie tevreden weer naar huis om lekker op te warmen met een kopje thee en een koekje. Kaneel is echt de smaak van herfst, vind je niet?
Niet alleen het verzamelen van spullen is leuk. Want wat doe je dan, met die volle tas? Breng de herfst in huis! 

Een old time favorite bij ons is het maken van poppetjes met kastanjes en cocktailprikkertjes. Heel makkelijk, dus ook leuk voor de kleintjes. En als je er dan (te) gekke poppetjes van hebt gemaakt, of misschien wel egeltjes (met heel veel prikkertjes!), kun je ze mooie ogen geven. Van die wiebeloogjes, maar je kunt ze ook met papier knippen en plakken of ze erop verven natuurlijk. 

Ook erg leuk is het maken van een spin in een web. In een kastanje prik je acht (saté)prikkers. Om deze prikkers weef je een mooi web van wol in de kleuren die je mooi vindt. Je knoopt het eerste draadje aan een prikker en brengt het touw naar de volgende prikker. Om deze prikker draai je het touw (‘koppeltje duikelen’) en je gaat dan verder naar de volgende prikker. Alsmaar door totdat je een andere kleur wilt. Deze nieuwe kleur maak je vast aan de vorige kleur draad (die knip je af, heb je niet meer nodig) en zo weef je verder. Als je alle kleuren hebt gebruikt die je wilt en je prikkers vol zitten, knoop je de draad vast aan de laatste prikker. En je web is klaar! De kastanje in het midden is de spin. Leuke oogjes erop, misschien wel een kruis op zijn rug om een echte, dikke, vette, griezelige kruisspin te maken en je kunstwerk is af! 

Eikeltjes en dennenappels zijn natuurlijk al mooi om te zien. Maar als je ze een beetje wilt pimpen, kun je lekker met nagellak of lijmspray glitters aan de slag. Vrolijk, kleurrijk en glitterig!

Creëer een speciaal hoekje in huis, een zogenaamde seizoenstafel, en richt dit hoekje helemaal in met herfstspullen. Een bakje met kastanjes, eikeltjes en dennenappels. Prachtige bladeren. En natuurlijk de knutsels die je hebt gemaakt. Want niets is mooier dan de stralende gezichtjes van trotse kinderen die naar hun creaties kijken!