Als er een vaccinatie is tegen het schuldgevoel van werkende moeders, moeten ze die snel op de markt brengen!

Moeder zijn is moeilijk, maar wat de pijn een beetje verzacht is de liefde van je kleintjes, en weten dat de meeste andere moeders in precies hetzelfde schuitje zitten als jij.

Een werkende moeder zijn is erg uitdagend, niet alleen heb je een fulltime baan die veel energie vereist, je bent ook 24/7 beschikbaar voor je kinderen, een eeuwige dienaar die kookt, schoonmaakt, baddert, de was doet, opruimt, organiseert, les geeft en coacht.  

Voor moeders is het zwemmen of verzuipen, je vindt manieren om met je drukke leven om te gaan, of je verliest de controle en bevindt je is een constante staat van mentaal en fysieke wanorde. Ik weiger ten onder te gaan zoals de Titanic… dus ik zal zo hard zwemmen als ik kan en probeer er ondertussen ook nog van te genieten!

Werkende moeders hebben enorm last van het schuldgevoel wat daarbij komt kijken.

Als er een vaccin voor was zou ik deze zonder overweging meteen nemen! Ik voel me schuldig als ik naar mijn werk ga, ik voel me schuldig als ik doodop thuis kom, en me door etenstijd, badtijd en speeltijd heen moet haasten. Ik voel me schuldig als ik eventjes 10 minuten wil zitten, ook al heb ik mijn kinderen de hele dag niet gezien. Ik voel me schuldig als ik alleen wil gaan shoppen, met vrienden uit wil, of ook maar iets wil doen zonder mijn kinderen als ik niet aan het werk ben. Ik voel me schuldig dat andere mensen mijn kinderen opvoeden, omdat ik aan het werk ben!

Ik weet dat ik ze niet in de steek laat.. ik zwem, en zoals het gezegde gaat: het vergt een dorp om een kind op te voeden. Ik werk hard om te zorgen voor een veilig en comfortabel thuis voor mijn kinderen, ik zorg voor eten, kleren, warmte in huis en elektriciteit en ik ben er trots op dat ik een sterke moeder ben die dit allemaal kan doen voor haar gezin. Soms is mijn huis een complete chaos, is de was torenhoog opgestapeld en soms is mijn huis geen insta-home. Dit komt omdat ik elke dag moet nemen zoals hij komt en elke dag anders is. Ik stress niet meer over het feit dat ik ALLES moet doen. Ik doe wat ik moet doen en de rest kan wachten. Voor je het weet zijn mijn kinderen volwassen. Ik wil niet dat ze dan zeggen: ‘mijn moeder heeft hard gewerkt en ze hield het huis zo netjes.’ Ik wil dat mijn kinderen een moeder herinneren die hard werkte maar ook tijd had om mama te zijn en leuke dingen te doen.

Iedereen doet z’n best en iedereen is anders. Sommige weken is mijn huis zo schoon dat je van de vloer kunt eten, de was is gedaan en de koelkast is vol. De week erna kan je zo maar over een plakkerige vloer lopen, de was lijkt vanzelf weg te lopen en is het enige in de koelkast een pakje cheese strings, maar hoe mijn huis er ook uitziet, mijn kinderen zijn blij, gezond en volgende week is alles gedaan wat gedaan moet worden. 

Ik heb wat organiseer-spulletjes gevonden die mijn leven wat makkelijker maken en het mogelijk maken voor me om dingen die niet direct mijn aandacht vereisen even los te laten. Ik zorg er nu voor dat als ik ’s avonds thuiskom, het eten klaar is (Goddank voor batch-koken) de kinderen zijn in bad geweest en het huiswerk is klaar. Daarna spelen we even, we kleuren, we maken contact met elkaar. En dan is het bedtijd. Ik zorg ervoor dat de tassen gepakt zijn voor de volgende dag, de broodtrommels gevuld, en de kleren liggen klaar. Ik doe een uurtje wat huishoudelijk werk, laad de vaatwasser in, hang de was op, ruim op etc. en als het binnen een uur niet klaar is stop ik!

Dan is het tijd voor een warme douche en een kop thee. Even wat tijd om uit te rusten en bij te komen van de dag. Dit uurtje voor het slapen gaan is mijn gouden uurtje. Tijd om bij te kletsen met mijn man en te relaxen. Ik voelde me hier wel schuldig over, ik voelde me schuldig dat elke keer dat ik ging zitten er nog andere dingen te doen waren, maar weet je wat, het leven is te kort, de wereld gaat niet te onder omdat er nog vieze vaat in de gootsteen staat. 

Moeders pushen zichzelf veel te hard. Ze nemen geen tijd voor zichzelf, ze zijn altijd bezig, hun gedachten altijd op scherp. 

Het is hoog tijd voor een pauze, duw dat schuldgevoel aan de kant en start met beter zorgen voor jezelf. Een blije moeder is een gezonde moeder.