Wanneer je tijdens een citytrip met kleine(re) kinderen reist, kan het natuurlijk ontzettend leuk zijn om samen met het openbaar vervoer te reizen. Dat is voor de meeste kinderen, zo ook die van ons, altijd een hele beleving! Maar als iedereen aan het einde van het dag moe is geworden van alle prikkels en indrukken, kan het zomaar voorkomen dat je niet ook nog met het openbaar vervoer terug wilt. Dus je roept een taxi… Maar hoe zit dat eigenlijk, moet je kind dan ook in een autostoeltje?

Nederland

In Nederland is het verplicht om kinderen tot 1,35 meter in een goedgekeurd autokinderzitje te vervoeren. Zowel voorin als achterin de auto. Dit moet altijd, of je kind nu in je eigen auto zit, of bij iemand anders in de auto. Dat zou met zo’n spontaan taxiritje dus een probleem kunnen geven. Of toch niet?

Uitzonderingen

Omdat het in de praktijk niet altijd zou lukken om kinderen tot 135 centimeter in een goedgekeurd autostoeltje te vervoeren, zijn er uitzonderingen op de regels voor het vervoer van kinderen in een auto. Deze uitzonderingen gaan over het vervoeren van kinderen in je eigen auto, in een andere auto, in de taxi en in de bus. Let wel op; de meeste van deze uitzonderingen gelden niet als je kind jonger dan drie jaar is. 

  • Uitzondering bij vervoer in je eigen auto

In auto’s die zowel voor als achter geen gordels hebben, mogen kinderen jonger dan drie jaar überhaupt niet vervoerd worden (bestaan die auto’s nog..?). Kinderen vanaf drie jaar en 135 cm of kleine, mag je alléén achterin vervoeren. Iedereen die langer dan 135 cm is mag voorin zitten.
Auto’s die achterin geen gordels hebben mogen achterin ook geen kinderen jonger dan drie vervoeren. Zij mogen dan, met autostoeltje, voorin. Kinderen vanaf drie jaar en volwassenen mogen wel zonder gordel (en dus zonder stoelverhoger of autozitje) op de achterbank zitten.

Als je op de achterbank al twee autostoeltjes hebt en er geen plaats is voor een derde, dan mag je kinderen vanaf drie jaar op de achterbank met alleen de autogordel vervoeren. Deze autogordel moet dan wel voorlangs lopen, dus niet achter de rug.

Er zijn bijzondere redenen of bijzonderheden waarbij je een vrijstelling kunt aanvragen bij het CBR. Het dragen van een gipsbroekje is zo’n uitzondering. Overigens bestaan er speciale autostoeltjes voor kinderen in een gipsbroek, die je kunt lenen bij de fabrikant (ervaringsdeskundige hier, super service!). 

  • Uitzonderingen bij vervoer in andere auto’s 

Er zijn van die momenten dat je kind in een auto van een ander meerijdt. Bijvoorbeeld bij de kinderopvang, school (spontane speeldates…), de buitenschoolse opvang of voor hobby’s en sport. Als je kind ouder is dan drie jaar, en het uitstapje niet regelmatig is (dus bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks), dan mogen anderen je kind theoretisch gezien dus zonder autostoeltje vervoeren. 

Buitenland

In alle landen van de Europese Unie geldt de regelgeving voor het vervoer van kinderen in de auto. Zoek dit wel goed uit voordat je vertrekt, want er kunnen verschillen zijn. Zo is het in sommige landen bijvoorbeeld verplicht om kinderen tot 150 centimeter in een autozitje te vervoeren. Ook gelden de uitzonderingen niet overal. Informeer je daarom dus goed voordat je begint aan je reis. 

BubbleBum

Persoonlijk moeten wij er niet aan denken dat een kind zonder autostoel vervoerd wordt. Niet bij onszelf en niet bij anderen. Wij adviseren dan ook om kinderen wel altijd veilig in een autostoel te vervoeren. En met de BubbleBum hoeft dit ook helemaal geen probleem te zijn! Deze zitverhoger is klein en compact, waardoor deze makkelijk te vervoeren is. Hij past zelfs in de rugtas van je kind, zodat je engeltje ook bij een spontaan speelafspraakje veilig vervoerd kan worden. Je hoeft hem alleen maar op te blazen! Kinderen vinden het ook helemaal geen probleem om op de BubbleBum te gaan zitten. Want hij ziet er hartstikke mooi uit, er is voor ieder kind een geschikt design. En als bonus zit hij lekker zacht, zodat ieder kind zich een prinsje of prinsesje voelt!