Ontzettend leuk voor de kleinste inwoners van Nederland: kabouterpaden. In heel Nederland kun je ze bewandelen, op zoek naar (houten) kabouters! Je loopt van kabouterpaal naar  kabouterpaal, terwijl je verschillende opdrachten uitvoert.

De meeste van deze paden zijn aangelegd en worden onderhouden door Staatsbosbeheer. Daar kun je dan ook een rode puntmuts en een knapzakje met wat lekkers en een kabouterboek met verhalen en opdrachten kopen. Een aantal routes is door bijvoorbeeld campings, vakantieparken, gemeenten of restaurantjes zijn aangelegd. Kabouterpaden zijn korte wandelpaden, variërend van een halve tot twee kilometer, en geschikt voor kinderen tot zes jaar. Ontzettend leuk voor onze kleine kaboutertjes dus! BubbleBum heeft de leukste kabouterpaden op een rijtje gezet:

Friesland

Het Kabouterpad Drent-Friese Wold van Staatsbosbeheer in Appelscha is anderhalf kilometer lang en komt ook langs een speelplek. Je koopt de knapzak bij het Buitencentrum Drents-Friese Wold, waar je ook een familiewandeling en een blotevoetenpad kunt starten. 

Groningen

Bij Activiteitencentrum Lauwersnest van Staatsbosbeheer koop je het knapzakje en start de anderhalf kilometer lange route (in te korten tot 500 meter). Met de kralenketting vind je de kleur van het volgende routepaaltje. Na afloop mag je de puntmuts mee naar huis nemen.

Drenthe

Bij Buitencentrum Boomkroonpad in Drouwen is van alles te doen, waaronder een kabouterwandeling van anderhalve kilometer lang. Het kabouterpad loopt langs een speeltuin en een speelbos met nog meer speeltoestellen en waar je ook hutten kunt bouwen.

Overijssel

In Ossenzijl ligt Kabouterpad Weerribben, een pad van Staatsbosbeheer. De wandeling duurt ongeveer drie kwartier en start vanuit Buitencentrum Weerribben, een prachtige plek. Je kunt hier ook varen met een fluisterboot, een leuke manier om na de wandeling wat uit te rusten! 

Flevoland

Voor Kabouterpad Kuinderbos van Staatsbosbeheer moet je reserveren. Kinderen van drie tot zes jaar maken hier namelijk een kabouterwandeling én mogen een extra activiteit doen waarbij je een kampvuur gaat maken en een broodje bakken!

Noord-Holland

Bij het bezoekerscentrum in de Schoorlse Duinen kun je een rugzakje ophalen om het Kabouterpad te lopen. De opdrachten zijn afhankelijk van het seizoen, hartstikke leuk! Naast het bezoekerscentrum is ook een waterbaan, een speelplaats en een blotevoetenpad, zodat je je een hele dag kunt vermaken!

Zuid-Holland

Door de bossen in de Johannapolder kronkelt Kabouterpad Rhoon. Bij restaurant Tasman kun je bekende rugzakje. De route gaat door een klimbos en over een weide waar regelmatig schapen lopen. Trek dan ook stevige schoenen of laarzen aan. Vergeet niet te reserveren!

Zeeland

In de Clingse Bossen is een kort kabouterpad van anderhalf kilometer. Je kunt hier geen tas of muts kopen, maar er zijn wel kabouterpaaltjes. In dit speelbos is ook een natuurspeeltuin en een waterspeelpark, om na de wandeling nog lekker te spelen. 

Noord-Brabant

Het Kabouterpad Strabrechte Heide in Heeze is niet zo lang, maar één kilometer. Maar dit pad loopt niet alleen door het bos, maar ook over de heide. Vanaf half augustus tot half september kleuren de heidevelden paars, prachtig om te zien! Het knapzakje kun je ophalen bij het Heidecafé. 

Utrecht

De Boswachter van Staatbosbeheer heeft kaboutersporen in het Baarnse Bos gezien, langs het Kabouterpad. Bij het startpunt (Eethuys-Café De Generaal) koop je je knapzak met opdrachtenboek en puntmuts. De route is 500 tot 1500 meter. De houten kabouters wijzen de weg en na afloop ligt er een kabouterdiploma klaar!

Gelderland

Bij Kabouterpad Achterhoek in Ruurlo is ontzettend veel te doen. Het pad start bij Pannenkoekenboerderij De Heikamp, waar je ook het knapzakje en opdrachtenboek kunt kopen. De wandeling is ongeveer anderhalve kilometer lang. Onderweg kom je langs een klimbos en een doolhof. Genoeg te doen voor een dagje uit!

Limburg

Kabouterpad de Pelen van Staatsbosbeheer is een kort pad, slechts 500 meter. Naast de standaard kabouterpaaltjes staan er ook een kabouterpicknickplek en een kabouterhuisje langs de route, wat dit pad echt de moeite waard maakt. In het voorjaar zijn er dankzij de vele nestkastjes jonge vogeltjes te zien. Het knapzakje met de opdrachten kun je ophalen bij het buitencentrum (beperkte openingstijden!). Dit verharde pad is ook geschikt met een kinderwagen of rolstoel.

Ga altijd veilig en onbezorgd op weg met de BubbleBum zitverhoger. Vergeet niet om achteraf te controleren op teken (of gebruik teekwerende spray)!