Sinterklaas is terug naar Spanje, dus nu komt de Kerst er weer aan. Tijd om de boom te versieren met de kinders! Je kunt natuurlijk de ‘gewone’ kerstboom versieren, maar je kunt ook een kerstboom van vilt maken. Je kunt ballen kopen, maar kerstversiering zelf maken is ook erg leuk! Er zijn zo veel mogelijkheden, dat wij van BubbleBum er graag een paar met je willen delen.

Dé kerstboom

Het is altijd leuk om de kerstboom samen op te tuigen. De lampjes gaan vaak in de knoop, dus misschien kunnen de kleintjes helpen om ze uit elkaar te houden. Wij kiezen er vaak voor om de lampjes zelf te doen. Met de rest mogen ze echt helpen, graag zelfs! The more, the merrier 🙂 

 

  • Onbreekbaar

 

Met kinderen (of wanneer je nieuwsgierige huisdieren hebt) is het verstandig om geen glazen ballen te nemen. Hartstikke zonde als ze vallen. Dus berg de antieke ballen die je van oma hebt geërfd maar voorzichtig op en koop onbreekbare ballen. Ze glimmen misschien wat minder en er komen soms deukjes in. Maar het scheelt echt een hoop gedoe.  

 

  • Zelf uitzoeken

 

Onze oma’s nemen de kleinkinderen ieder jaar mee naar de kerstshow in het tuincentrum, waar ze allemaal één dingetje mogen uitzoeken. Een bal voor in de boom bijvoorbeeld. Hartstikke leuk! En ook nog heel handig, want op zelf uitgezochte items zijn de kinderen toch net wat zuiniger. Deze zullen dus ook heel voorzichtig in de boom hangen. 

 

  • Zelf maken

 

Met knutselkinderen zoals die van ons hangen er vaak zelfgemaakte versieringen in de boom. Je kunt ballen maken, met piepschuimen ballen, lijm en heel veel glitters bijvoorbeeld. Het hele huis zit onder de glitter (daar moet je tegen kunnen!), maar dan ben je wel ready to sparkle…! Als je niet zo van glitter houdt, dan kun je ook met papier aan de slag. Met origami kun je mooie sterren maken. Of een kerstslinger met papieren kerstengeltjes. Kralen rijgen tot een mooie slinger doet het ook altijd goed. En ijsstokjes maken erg leuke sterren, die je nog heel goed zelf kunt versieren. Sterren passen natuurlijk heel goed bij Kerst. Dus knip sterren van karton en laat de (kleine) te sterren omwikkelen met mooie kleuren wol. Als je dan toch je wol hebt gepakt, kun je natuurlijk ook pompons maken; mooie en onbreekbare ballen! 

Kerstboom van vilt

Voor (kleine) kinderen kan het leuk zijn om de kerstboom steeds weer opnieuw te versieren. Met een echte (of kunst)boom is dat lastig. Daarom kun je een kerstboom van vilt maken (of kopen). Extra leuk voor de allerkleinsten, want deze boom voelt ook nog eens lekker zacht. Bij de boom hoort natuurlijk ook versiering; een slinger, ballen, een piek en engeltjes. Net wat je wilt. Met dubbelzijdig tape kunnen ze de boom keer op keer opnieuw versieren.

Overige kerstversiering

Je beperken tot een kerstboom kan, natuurlijk. Maar om het hele huis (en bewoners) in kerststemming te krijgen kan het ook heel leuk zijn om nog meer te versieren. Met raamstiften op het raam. Of een mooie grote kerstboom met vingerverf; bruine handjes als stam en met groene handjes de boom. En daarna kan de papieren boom natuurlijk nog versierd worden.
De laatste keer dat we in Nederland een witte Kerst is al een tijdje geleden, dus sneeuwpoppen van echte sneeuw kunnen niet gemaakt worden. Maar je kunt ze wel knutselen, met watjes bijvoorbeeld. Dennenappels versieren met kleine pompons staat ook heel gezellig (met een touwtje eraan kunnen ze ook in de boom). Dennenappels zijn ook heel goed te verven. 

Met takken van buiten maak je een mooie mobile waar je allerlei versiering aan kunt hangen. Kerstballen van papier (die zijn lekker licht) of de versierde dennenappels. Of kerstboompjes van ijsstokjes. 

Laat jullie fantasie de vrije loop en maak ook van het versieren een gezellig kerstfeest!