De coronaregels zijn zo goed als voorbij en we kunnen dus in een heel aantal landen weer op vakantie. Toch zijn er ook veel gezinnen die lekker in eigen land blijven, voor het geval dat (de situatie kan immers snel veranderen). En er zijn gezinnen die helemaal niet op vakantie gaan of kunnen. En weet je, dat hoeft helemaal niet erg te zijn! Want ook in je eigen buurt kun je prima vakantie vieren. Bijvoorbeeld in je eigen achtertuin. Misschien heb je niet zo’n grote tuin, maar dan is er vast een stukje buiten in de buurt waar jij en je kinderen kunnen spelen. Wat kun je nu zoal buiten doen…? Wij weten daar wel wat op!

Buiten spelen is belangrijk

Waar je ook heen gaat (of blijft), buiten spelen is sowieso belangrijk voor je kind. In bomen klimmen, parfum maken van bloemblaadjes en lekker in de plassen stampen. Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen die veel buiten spelen zich meer bewust zijn van de natuur. Logisch, want ze zien buiten van alles! Ze leren er veel van. En niet alleen van kriebelbeestjes, maar ook vriendjes maken. Lichamelijk gezien zijn er natuurlijk ook voordelen; kinderen kunnen buiten hun energie kwijt – lees: ze slapen er lekker van. Ze krijgen meer spierkracht, het evenwicht verbetert en hun uithoudingsvermogen wordt beter. Overtuigd? Nou hoppa, kids naar buiten dus! En omdat het zo leuk is (en je het goede voorbeeld wil geven…) ga je zelf natuurlijk lekker mee.

Tikkertje

Er zijn echt ontzettend veel verschillende vormen van tikkertje. Slingertikkertje, waarbij iedereen die getikt wordt, zich aansluit bij de tikker. Handjes vast waardoor er – je raadt het al – een slinger ontstaat. Of knakworst-tikkertje. Echt, hulde voor degene die dat verzonnen heeft! Degene die getikt wordt, spreidt zijn (of haar) armen en moet door andere spelers bevrijd worden. Een speler doet eerst de ene arm omlaag; knak! En een andere speler doet de andere arm omlaag; worst. De ‘geknakworste’ speler mag weer mee doen in het spel! Tikkertje heeft allerlei spelelementen; het uithoudingsvermogen wordt verbeterd, het is strategisch (vooral wanneer je anderen kunt bevrijden) en je leert er toch ook wel van dat je ook wel eens af kunt gaan.

Stoepkrijten

An all time favorite! Ik geloof niet dat ik iemand ken die nog nooit gestoepkrijt heeft. Als het niet met echt stoepkrijt is, dan werd er wel met steentjes getekend. Je weet wel, van die rode. Hinkelpaden, boter, kaas en eieren, zelfportretten, stoepkrijt twister, het ABC van dieren tekenen of een obstakel parcours. Wat jullie ook maken, met al die kleuren vrolijkt de buurt er in ieder geval van op! En na een flinke regenbui heb je weer een schoon canvas… Spelenderwijs ontdekken en leren kids van alles, ze maken contacten in de buurt en stoepkrijten bevordert de creativiteit.

Touwtje springen

Voor kleine kinderen (en pas bevallen moeders… oeps) motorisch gezien een hele uitdaging, maar hoe leuk is touwtje springen? Je kunt dit natuurlijk in je eentje doen, lekker aan je uithoudingsvermogen werken. Vooruit springen, achteruit springen, een dubbele sprong proberen. Of juist met zo veel mogelijk kinderen! Met een lang touw en een persoon die draait, maak je geweldig veel plezier. In spin de bocht gaat in…

Frisbee

De frisbee hoort echt niet alleen thuis op het strand, in de buurt van school kan het prima! Je kunt hem lekker met zijn tweeën overgooien, maar natuurlijk ook met teams. Gewoon overgooien of samen met je team een doelpunt scoren bij de tegenstander. Ook voor kleinere kinderen is dit prima te doen; er bestaan namelijk heel grote frisbees. Die gaan net wat minder snel dan de kleine én die hebben een zachte rand, waardoor ze niet zo hard aankomen. De motoriek wordt behoorlijk bevorderd en je leert samen spelen. Heel leuk!

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Laat je inspireren en vertel ons wat jouw favorieten buitenspel is. Enjoy the summer!