Ook al is het pas eind februari, iedereen heeft een lentegevoel met het prachtige weer van de afgelopen dagen. Het wasgoed kan weer lekker buiten drogen, zodat je dekbed heerlijk naar bloemetjes ruikt. De ramen de hele dag open om een frisse lentebries door het huis te waaien. En je zou bijna kriebels krijgen en een grote voorjaarsschoonmaak willen doen. Bijna… Want het heeft nogal wat om armen, niet? Nou, met onze tips kom je een heel eind en is het vooral nog een kwestie van ‘gewoon doen’!

  • Voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak een haalbaar schema en beloof jezelf niet alles op één dag te willen doen. Bepaal vooraf in welke volgorde je wilt schoonmaken.

Je hebt natuurlijk ook schoonmaakmiddelen nodig. Doekjes, sponzen, afwasborstels, een zeem en een trekker voor de ramen en je favoriete(natuurlijke!) schoonmaakmiddelen.

Ready? Here we go!

  • De keuken

Iedere dag maak je in deze ruimte je eten klaar. Er wordt flink geleefd. Belangrijk om schoon te maken dus!
Als je het echt grondig wilt aanpakken, maak je ook de kastjes en lades leeg. Tip: begin bij één kastje en ga ook per kastje of lade verder. Mocht je tussendoor geen zin (of tijd) meer hebben, dan heb je niet je hele keuken overhoop gehaald. Ervaringsdeskundige hier… geloof me, dan ben je eigenlijk verder van huis! Hoe dan ook, de grote schoonmaak is een mooi moment om te minimaliseren en écht weg te gooien wat je niet gebruikt. Sop het kastje of de lade uit en plaats alleen de spullen terug die werkelijk gebruikt worden. Dit geldt overigens ook voor het aanrecht, de koelkast en de vriezer. Leeghalen, schoonmaken en alleen terugplaatsen wat er echt nodig is.
Hierna zijn de overige apparaten aan de beurt. Azijn en citroen doen wonderen voor de magnetron, de oven en het ontkalken van je waterkoker en koffie-apparaat. De vaatwasser is ook een eitje: vaat eruit, schoonmaakspul erin, aanzetten en wachten maar terwijl de machine het werk voor je doet. 

  • De badkamer

Zorg ervoor dat je badkamer zo leeg mogelijk is, dus ruim je shampoo en zeep netjes op. Dat scheelt je veel tijd en ergernis. Met (natuurlijke) ontkalker verwijder je de kalk. Maak daarna met een doekje en wat allesreiniger alle planken en kastjes schoon. Vergeet ook de wc niet. 

  • Slaapkamers, woonkamer en werkkamer

In deze kamer heb je de normale schoonmaakklussen: bedden verschonen, stoffen, stofzuigen en dweilen. Daarnaast kun je ook hier lekker minimaliseren. Volg het ritme: leeghalen, schoonmaken en alleen inruimen wat je echt gebruikt. Zo kun je je kledingkast lekker goed opruimen. Denk in de werkkamer ook aan je administratie.
Extra tip voor slaapkamers van de kinderen: kids helpen graag! Ze kunnen de was in de wasmand doen, het speelgoed terug in de kasten en de knuffels terug in bed. Zelfs stoffen met een doekje is vaak favoriet. 

  • De ramen

Met schone ramen kun je extra genieten van het lekkere zonnetje dat nu schijnt! Dus pak twee emmers (één met sop en één met azijn en water), je trekker en een zeem. Neemt eerst de ramen af met een sopje. Daarna met azijn en water. Vervolgens met de trekker en tot slot droog je de ramen na met een zeem. Klaar!

  • Wassen, wassen, wassen…

Denk aan je winterdekbed, de winterjassen en andere winterkleding die niet meer nodig is (en nog wel rondzwierf op de kamers…). Misschien wil je zelfs de gordijnen en de kussenhoezen van de gezellige kussentjes op de bank wassen. En natuurlijk het beddengoed, want niets is zo lekker als slapen onder beddengoed dat ruikt naar bloemen en voorjaar! 

  • De auto

Nu het zonnetje schijnt valt ineens op hoe smerig de auto is. Dus neem die ook meteen mee! Voor de buitenkant kun je naar de wasstraat, maar vergeet ook de binnenkant niet. Uiteraard neem je ook de BubbleBums mee. Gelukkig is het schoonmaken van deze autozitjes echt een fluitje van een cent! Kies een lekker ruikend, desinfecterend en bij voorkeur ecologisch schoonmaakmiddel. Aanlengen met een beetje water en op de BubbleBum sprayen. Goed laten drogen en voilà: een schoon en heerlijk ruikend autozitje!

Dus kom op, zet jezelf aan het werk en maak je huis klaar voor het voorjaar. Succes!