Op vakantie met het vliegtuig is tegenwoordig een beetje een no-go. Natuurlijk vanwege de veiligheid met betrekking tot de gezondheid (corona, laten we het beestje maar bij zijn naam noemen). Maar ook omdat mensen zich steeds bewuster worden van onze planeet en hoe wij de aarde als mens belasten. Duurzamer reizen wordt dan ook steeds populairder. Met het vliegtuig op vakantie was heel gewoon, maar wat zijn de leukste alternatieven om duurzaam op vakantie te gaan met je kids? Laat je inspireren!

Autovakantie

Het meest bekende en meest gebruikte alternatief voor het vliegtuig is misschien wel de auto. Voordat het vliegtuig populairder (en vooral toegankelijker voor de gewone burger) werd, waren vakanties met de auto heel gewoon. En tegenwoordig is er de tablet om de kids zoet te houden en het internet staat vol met allerlei spelletjes voor onderweg. Super leuk en gemakkelijk. Dus wanneer je met vakantie gaat, begint je vakantie al zodra je met zijn allen in de auto stapt. Bammetjes, lekker drinken en natuurlijk snoepjes en spelletjes mee voor onderweg en gaan met die banaan!

Treinvakantie

Lekker duurzaam en comfortabel, zo’n treinreis! Je hebt geen kaart of navigatie nodig en toch verdwaal je niet. De kids kunnen gewoon in de trein naar de wc en regelmatig kun je een stukje door de trein heen lopen om even de benen te strekken. Zelfs eten kan vaak aan boord. En anders breng je alsnog die bammetjes en het snoep mee. Je hoeft niet op de weg te letten, maar je kunt eens rustig je ogen sluiten of genieten van het prachtige uitzicht uit je raam. Wanneer je ook in de nacht reist, kun je zelfs in de trein slapen. Of je slaapt in een hotel langs de route, deze zijn vaak comfortabel en extra berekend op treinreizigers op doorreis. Ook leuk: een route voor een leuke rondreis uitstippelen met stedentripjes en bezienswaardigheden onderweg.

Busreizen

Busreizen bestaan natuurlijk al langer. Zo ging mijn eerste vakantie met mijn grote liefde met de bus naar Parijs. Vanaf een centrale opstapplaats ga je zitten en word je voor de deur van het hotel of vakantiepark op jouw favoriete vakantiebestemming afgezet. Wanneer je met een georganiseerde busreis gaat, heb je vaak zelfs een reisleider die je mooiste plekjes in jouw vakantieregio laat zien. Deze mensen spreken ook de taal van het land waar je heen gaat, dus mochten er zich problemen voordoen, dan heb je altijd hulp bij de hand. Ideaal dus; je hoeft zelf niet na te denken en alles wordt geregeld! En busreizen zijn ook nog eens een meer duurzaam alternatief. Win-win!

Bootreis

Bootcruises voor oude mensen? Welnee! Reizen à la de Loveboat is super hip en er zijn zelfs kindvriendelijke bootreizen. Je kunt natuurlijk een boot gebruiken om op je bestemming te komen. Maar een vakantie doorbrengen op de boot is ook een optie. Jullie zijn dan volledig op het gezin aangewezen, wat je echt hechter maakt. Onderweg genieten jullie van de natuur in al zijn pracht en spelen jullie samen spelletjes. Of knutselen, lekker een boek lezen. Lekker ontspannen. Zorg wel dat je regelmatig aanlegt, zodat de kids zich lekker kunnen uitleven aan wal en jullie de omgeving op het vaste land ook verkennen.

Fietsvakantie

Met oudere kinderen die zelf al goed (en ver genoeg) kunnen fietsen is een fietsvakantie een leuke duurzame vakantie. Je kunt vooraf een camping inclusief tent reserveren, maar als je een echte avonturiers bent, ga je met de tent op de fiets op de bonnefooi. Elke dag een stuk fietsen en maar kijken waar de weg jullie brengt. Met een fiets ben je hartstikke flexibel. Je kunt een tijdje op één plek blijven, maar doorreizen is ook een optie. Je kunt de omgeving ook goed verkennen, je hebt tenslotte altijd je vervoersmiddel bij je. Ook handig: fietskarretjes waarin de kinderen kunnen zitten óf waar je spullen in legt. Maakt die fietsvakantie toch iets gemakkelijker.

Wandelvakantie

De benenwagen is een perfecte manier om de natuur te verkennen met kinderen. Voor als je al op de bestemming bent, kun je van daaruit wandelingen uitzetten en gaan doen. Maar een wandeling waarbij je wandelend van de ene bestemming naar de volgende gaat is ook mogelijk. Met kinderen? Ja, er zijn zelfs al trektochten voor kinderen vanaf vier jaar! Heel dapper, toch?!

Duurzaam op vakantie gaan is dus hartstikke leuk! En lekker makkelijk: wanneer je met de auto, trein of bus gaat, heb je met de BubbleBum met een minimale bepakking toch een heel fijn autostoeltje bij de hand. Zo zit je kind veilig, comfortabel en kan hij of zij gewoon uit het raam kijken. Ideaal!