Het is ontzettend rustig op de wegen, maar dat is voor ons geen reden om niet te praten over verkeersveiligheid. Er zijn veel misvattingen over kinderzitjes en zitverhogers. Veel ouders volgen de wet, maar beseffen zich niet wat de beste manier is om veilig te reizen met hun kind.

In delen van Europa is het normaal om je kinderen achterstevoren in hun stoel te laten zitten als ze rond de 4 jaar oud zijn. In Nederland zien we dit bij kinderen van die leeftijd veel minder. Toch is het de beste manier om jouw kind veilig te houden in het geval van een ongeluk. Veel mensen associëren het overstappen naar een nieuwe autostoel met het bereiken van een mijlpaal, net zoals kruipen of lopen, terwijl het opschalen van de autostoel bij jonge kinderen eigenlijk een terugschaling is van de hoeveelheid veiligheid die je je kind biedt. Als het kind groter wordt en zij in een andere autostoel moeten, draaien de ouders de stoel vaak om, omdat het lijkt alsof er niet genoeg ruimte meer is voor de benen van het kind. Het is echter beter voor het kind om zo lang mogelijk achterstevoren mee te laten reizen in de auto, tenminste tot zij 2 jaar oud zijn en liever nog langer!

Er is geen bewijs dat aan zou tonen dat achterstevoren in een autostoel zitten slecht zou zijn voor de lichamelijke ontwikkeling van kinderen. Veel kinderen kruisen hun benen meerdere malen op een dag op school, het zou daarom niet moeilijk moeten zijn om dit ook in de auto te moeten doen. Veel ouders zijn bang dat hun kinderen meer kans lopen om een been te breken als zij achterstevoren zitten en er zou een ongeluk gebeuren, maar de gevolgen van een crash terwijl een kind met zijn gezicht naar voren gericht zit kunnen vele malen erger zijn. Een gebroken nek is veel moeilijker te herstellen dan een gebroken been. 

Veel ouders volgen de wettelijke bepalingen op om ervoor te zorgen dat hun kind zo veilig mogelijk is de auto zit. Als ouders moeten wij ons ook bewust zijn wat de beste manieren zijn om onze kinderen mee te nemen en schade in het geval van een ongeluk zo veel mogelijk te beperken. Ervoor zorgen dat je kind in het juiste autozitje zit dat past bij hun leeftijd en lengte zorgt ervoor dat de kans op verwondingen in het geval van een ongeluk zo minimaal mogelijk blijven.