We weten dat alle ouders en verzorgers het beste willen voor hun kinderen en dat betekent dat we er voor moeten zorgen dat ze zo veilig mogelijk zijn wanneer we reizen. Mag een kind voorin de auto zitten of moeten zij altijd achterin meereizen? We vertellen je dit en meer in deze nieuwe blog!

Laten we een kijkje nemen naar waar kinderen moeten zitten als je met de auto reist. We weten dat alle ouders en verzorgers het beste willen voor hun kinderen en dat betekent dat we ervoor moeten zorgen dat ze zo veilig mogelijk zijn wanneer we reizen. 

Om te beginnen. Waarom is een zitverhoger belangrijk?

Het wordt aanbevolen om kinderen in een 5-punts harnas zitje te laten zitten totdat zij het maximum gewicht ervoor bereiken. Dan pas zou je over kunnen gaan op een zitverhoger zoals de Bubblebum opvouwbare ziterverhoger

Het is belangrijk om te onthouden dat de stoelen in de auto ontworpen zijn voor volwassenen en dat de gordel daarom correct over een volwassen lichaam past. Dit is niet het geval voor een kind en om ervoor te zorgen dat de gordel wel goed op zijn plek valt is een zitverhoger of autozitje belangrijk. 

Dit betekent dat het veel veiliger is om te reizen met een zitverhoger, dan in een auto met alleen de gordel!

Moet je kind volgens de wet voor- of achterin de auto?

Er is geen wet die zegt dat kinderen niet voorin de auto mogen zitten, het is daarom dus niet illegaal om je kind voorin de auto te laten zitten. 

Dat gezegd hebbende, of ze voor- of achterin zitten, moet je kind wél op of in een passende autostoel zitten die past bij hun lengte en gewicht, een autozitje of zitverhoger dus. 

Wat is het veiligheidsadvies?

Veiligheidsexperts zijn het er bijna universeel over eens dat achterin de auto de veiligste plek is voor een kind om te reizen, maar als er geen andere mogelijkheid is mag een kind wettelijk gezien wel voorin zitten. Kinderen moeten in Nederland volgens de wet in een autostoeltje of op een zitverhoger tot zij 1.35 meter zijn. 

Als je een achteruit kijkend 5-punt harnas autozitje voorin de auto plaatst MOET je de airbag deactiveren, omdat dit serieuze verwondingen kan veroorzaken in het geval van een ongeluk.

De botten van kinderen zijn nog aan het ontwikkelen en daarom niet zo sterk als volwassen botten. Daarnaast is het hoofd van een baby disproportioneel groot ten opzichte van de rest van het lichaam, het is daarom moeilijk voor een baby om zijn nek te ondersteunen als een airbag uit zou klappen, dit gebeurt met veel kracht en met een snelheid van soms wel 160 km per uur.

Met deze informatie in het achterhoofd kiezen veel ouders ervoor om hun kind achterin de auto mee te laten reizen, waar mogelijke airbags meestal alleen ‘’gordijn’’ airbags zijn, die uitrollen vanuit de bovenkant van de auto en veel minder krachtig zijn dan standaard airbags.