Onze oudste dochter is uitgenodigd door haar vriendinnetje om mee te gaan naar een pretpark. Aan de andere kant van het land. Natuurlijk vinden wij coole ouders dat goed. Maar hoe dichter de dag nadert, hoe meer mijn buik begint te kriebelen. Rijden de andere ouders wel voorzichtig, is hun auto veilig genoeg, hebben ze genoeg autozitjes en passen die ook in de auto…? ‘Oei, is dit nog wel zo’n goed idee?’, vraag ik me af. En dan breekt dé dag – waar dochterlief wél al dagen (weken!) naar uitkijkt – aan. Mijn man brengt ons meisje naar haar vriendin. En dan bedenk ik me: geeft hij de BubbleBum wel mee…? Niet dus! Ik bel de ouders en we overleggen, hun zitverhoger past niet in de auto en eigenlijk is er in het midden ook alleen een heupgordel dus het is maar de vraag of een zitverhoger wel zin heeft. Wat nu??

Paniek

Mijn eerste gevoel is dat ik haar moet ophalen. Dikke pech, dan maar geen super tof uitje en dus de stomste rot moeder zijn! Maar dan kom ik weer bij zinnen. Als ik logisch nadenk, is het misschien inderdaad wel zo dat een zitverhoger weinig zin heeft met een heupgordel. Zo’n verhoger is immers voor het correct geleiden van de gordel. Hoe zit het dan met de houding in de auto… Ik begin als een gek te googlen en eerlijk gezegd had ik tot vandaag het antwoord nog altijd niet gevonden. En hoe zat het ook alweer met die zitboosters; wanneer mag je kind eigenlijk zonder?

Regels voor een BubbleBum

Als je kind kleiner dan 1,35 meter is, hoort hij of zij nog in een autostoel of op een zitverhoger vervoerd te worden. Zelfs als je kind langer dan 1,35 meter is blijft het opletten; zorg er altijd voor dat de gordel goed over het sleutelbeen loopt. Lukt dat niet, dan is het raadzaam om nog een BubbleBum te gebruiken. Toen onze jongste over ging van maxi cosi naar autostoeltje en de oudste doorschoof naar een zitje voor ‘grote kinderen’ dacht ik, ‘goh wat zou het handig zijn als we geen stoeltjes meer nodig hebben, maar 1,35 meter duurt nog lang…’. Oh boy. We zijn inmiddels bij de 1,35 meter aangekomen en ik kan je vertellen dat dat veel te snel is gegaan!

Oké, dus strikt genomen mag onze oudste zonder BubbleBum. Maar ik vond het al zo’n overgang van stoeltje met rugleuning naar BubbleBum. Dat kleine lijfje buiten een verhoger, helemaal onbeschermd op die enorme achterbank… FYI: enorm is relatief, ik rijd een Fiat Panda haha. En ‘klein lijfje’ maar toch al 1,35 dus. Overigens helpt het voor mijn gemoedsrust niet dat de regels in Europa zo verschillen. In Frankrijk is een zitverhoger verplicht voor kinderen tot tien jaar, dat is vast niet voor niets? Overigens is het gebruik van een zitverhoger met een heupgordel in Frankrijk niet toegestaan; de driepuntsgordel is hierbij verplicht.

Zitverhogers en heupgordels

Hoe het in Nederland zit met de zitverhoger en de heupgordel had ik nog altijd niet gevonden. Dus vandaag heb ik de Rijksoverheid gebeld, maar ook zij weten niet hoe dit precies zit. Uiteindelijk vond ik via Susan van VeiligheidNL (dank je, Susan!) het antwoord bij een ANWB expert: een kind mag vervoerd worden op een zitverhoger met een heupgordel. Dat is namelijk een goedgekeurde gordel. De meeste moderne autostoeltjes zijn echter niet geschikt voor heupgordels en worden eigenlijk altijd aanbevolen in combinatie met een driepuntsgordel. Deze biedt nog meer veiligheid wat betreft de bescherming van het bovenlichaam. Maar een simpele zitbooster met een heupgordel is voor achterin de auto een acceptabele, praktische en bovendien legale oplossing. Good to know!

Onze dochter ging uiteindelijk zonder zitverhoger mee in de auto voor een lange rit… Buikpijn van de spanning had ik, maar gelukkig is little miss sunshine weer veilig thuis gekomen. Wat een opluchting! Was ik deze ervaring net te boven, komt ons dametje afgelopen zaterdag enthousiast thuis van een kinderfeestje: ‘Ik mocht voorin zonder stoelverhoger!’. Slik…