Kinderen hebben sociale contacten nodig. Daar leren ze van, daar groeien ze van en het maakt kinderen blij. In het voorjaar en in de zomer konden ouders hun kroost bij mooi weer nog met elkaar laten spelen in de speeltuin. Onze kinderen houden van de regen en stampen in de plassen, maar dat geldt niet voor ieder kind (en begeleidende ouders). Dus nu het weer herfstachtiger wordt, worden buitenspeelafspraakjes lastiger. Door corona vragen veel ouders zich af of het wel verantwoord is om hun kinderen te laten spelen met en bij andere kinderen. Hoe zit dat eigenlijk?
RIVM
Volgens het RIVM verspreidt het nieuwe coronavirus zich vooral onder volwassenen en van volwassen familieleden naar kinderen. Verspreiding van het virus onder kinderen of van kinderen naar volwassenen komt minder vaak voor. Over het algemeen geldt, dat hoe jonger het kind is, hoe kleiner de rol bij de verspreiding van het virus is.
We zien wel een stijgend aantal infecties bij alle leeftijden, ook bij kinderen. Toch spelen ze slechts een kleine rol in de verspreiding van COVID-19. De besmettingen en besmettelijkheid van kinderen neemt wel toe naarmate ze ouder worden.
Verspreiding met het nieuwe coronavirus vindt maar beperkt op school en in de klas plaats. Het gebeurt vooral bij intensief contact met vrienden of klasgenoten in de vrije tijd.
Tegenstrijdig
Deze informatie lijkt tegenstrijdig. Het coronavirus verspreidt zich weinig onder (jonge) kinderen, dus zou je kunnen concluderen dat kinderen gewoon speelafspraakjes kunnen hebben met elkaar. Maar als kinderen elkaar besmetten, gebeurt dat juist vaak bij intensief contact buiten school. Dit pleit tegen speelafspraakjes onder kinderen.
Om meer duidelijkheid te verkrijgen, hebben wij de coronalijn gebeld. Ze verwijzen naar de website van de Rijksoverheid. Hier staat bijvoorbeeld dat sporten en op bezoek gaan met kinderen onder de twaalf jaar gewoon mogelijk is en eigenlijk gestimuleerd is. Speelafspraakjes met andere kinderen zouden ook onder deze regels kunnen vallen.
Dus?
Je zou kunnen zeggen dat speelafspraakjes onder kinderen jonger dan twaalf jaar mogelijk zouden moeten zijn, mits zijzelf en alle betrokken huisgenoten gezond zijn. De overheid legt de verantwoordelijkheid eigenlijk bij ouders. En ouders moeten dus hun gezonde verstand gebruiken én de beslissingen van andere ouders respecteren en uitleggen aan hun kinderen. Want het laatste wat we willen is verdeeldheid creëren onder kinderen doordat ouders anders tegen de regels aankijken en andere beslissingen nemen.
Wanneer je besluit dat je het sociale aspect van speelafspraakjes belangrijker voor jouw kind vindt dan social distancing (dat is tenslotte voor iedereen verschillend), dan is het verstandig om de speelafspraakjes zo veilig mogelijk te laten verlopen. Alleen afspreken als iedereen gezond is en geen contact heeft gehad met iemand met corona. Ouders die hun kinderen brengen en halen doen dat zo veel mogelijk alleen (zonder broertjes of zusjes) en houden 1,5 meter afstand. En als het kan, laat je de kinderen lekker buiten spelen.
Veilige autorit
Wanneer je kind bij iemand gaat spelen en met de auto mee moet rijden, geef je kind dan een BubbleBum mee. Alles waar handen, en zeker ook kinderhandjes, aan komen is een grote bon van bacteriën. Zo ook de handvatten van een autozitje. Met de BubbleBum verklein je de kans dat je kind iets oploopt van het autozitje van een ander. Want je kind heeft dan namelijk altijd zijn eigen autozitje bij zich (bijvoorbeeld in zijn rugtas)!
Mocht het vriendje of vriendinnetje van jouw kind geen zitje bij zich hebben, heb jij altijd een extra zitje in je handtas of dashboardkastje. En wanneer deze BubbleBum gebruikt is door dat ander kindje, is de BubbleBum heel gemakkelijk weer schoon te maken!
Blijf veilig en blijf gezond!
Geef een reactie