Binnenkort met kinderen op reis? In EU geldt overal dezelfde richtlijn, maar ieder land vult dit anders in. Bereid je dus goed voor!

Wat zijn de regels voor autostoeltjes in het buitenland?

Veiligheid heeft altijd de topprioriteit. Zeker als je een pasgeboren baby hebt doe je er goed aan om je te verdiepen in de regels als je op reis gaat. Gelden in ieder land in de Europese Unie wel dezelfde regels? In dit artikel staan de regels van de Europese Unie beschreven en staan de nationale regels van Spanje, Frankrijk en Duitsland opgesomd.

Reizen binnen de Europese Unie

Landen in de Europese Unie hebben ieder hun eigen regels, maar moeten wel voldoen aan de Europese richtlijn voor kinderzitjes of zitverhogers. In die richtlijn staat dat kinderen die kleiner zijn dan 1,50m verplicht moeten worden vervoerd met een beveiligingsmiddel. Hiermee wordt bedoeld dat je rekening moet houden met de lengte en gewicht van het kind.

In Nederland is het verplicht om een beveiligingsmiddel te gebruiken bij kinderen tot 1,35m. Voor landen in de Europese Unie is dit 1,50m. Hiervoor geldt dus een uitzondering in Nederland, maar als je dus in het buitenland reist moet je verplicht een beveiligingsmiddel dragen. Hieronder staan voor drie populaire vakantielanden de regels voor autostoeltjes.

Kinderzitjes in Frankrijk

In Frankrijk wordt puur en alleen gekeken naar de leeftijd van je kind. Indien je kind jonger is dan 10 jaar dan moet hij of zij vervoerd worden in een kinderzitje. Ook mogen zij niet op de passagiersstoel worden vervoerd, tenzij er bijvoorbeeld geen achterbank is of de achterbank volledig bezet is met kinderen jonger dan 10 jaar.

Kinderzitjes in Duitsland

In Duitsland geldt dat autostoeltjes gebruikt moeten worden door kinderen jonger dan twaalf jaar en die kleiner zijn dan 1,50. Kinderen die jonger zijn dan 3 jaar mogen niet mee in een auto als het kinderzitje ontbreekt. Indien je kind ouder is dan 3 jaar en kleiner is dan 1,50 mag hij wel mee, maar niet voorin.

Kinderzitjes in Spanje

Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 mogen alleen achterin worden vervoerd, tenzij de achterbank volledig vol is, als de auto geen achterbank heeft en of het al bezet is met kinderen die kleiner zijn dan 1,35.

i-Size regels voor autostoeltjes

De nieuwe regels en richtlijnen voor autostoeltjes in de Europese Unie worden steeds strikter. Zo is in 2019 isofix voor het zekeren van je kind de standaard geworden. De normale autogordel is niet meer de standaard. Het is een systeem voor het zekeren van de kinderzitje. In vrijwel iedere auto vind je de bevestigingsbeugels. Je vergrendelt je kinderzitje door het aan twee bevestigingspunten te zekeren, wat vast zit aan de carrosserie.

In Europa zijn er momenteel twee regels actief, de i-Size en de R44-wetgeving. Volgens de i-Size regelgeving worden zitjes niet meer ingedeeld op gewicht, maar op basis van de lengte. De fabrikanten geven zelf aan voor welke lengte de autostoel geschikt is.

ECE-R44 (van toepassing op grotere kinderen)

Wat als je een kinderzitje hebt dat niet voldoet aan i-Size? Dan is dat geen probleem, want autostoeltjes volgens de ECE-R44 norm mogen nog een lange tijd gebruikt worden. Kinderzitjes met een ECE R44/02 keurmerk zijn niet meer toegestaan, want deze eisen zijn verouderd.

De ECE keurmerk is in 2019 in Europa verplicht. Dat betekent dat fabrikanten geen autostoeltjes voor baby’s en kinderen op de markt mogen brengen die geen ECE keurmerk hebben.

Hopelijk ben je na dit artikel goed op de hoogte gebracht voor je op reis gaat. Een goede voorbereiding is immers het halve werk!

Bekijk ons gehele aanbod van zitverhogers of bekijk onze Microvezel Handdoek.

Lees meer over vanaf welke leeftijd een zitverhoger geschikt is.