Gezinsvakanties kunnen ontzettend stressvol zijn: probeer dat te voorkomen. Er zijn verschillende manieren waarop je allerlei problemen kunt voorkomen. Wij hebben een paar essentiële do’s en don’ts op een rijtje te zetten om een gezellige gezinsvakantie te plannen.

Gezinsvakanties kunnen ontzettend stressvol zijn: probeer dat te voorkomen. Er zijn verschillende manieren waarop je allerlei problemen kunt voorkomen. Wij hebben een paar essentiële do’s en don’ts op een rijtje te zetten om een gezellige gezinsvakantie te plannen.

DO: de juiste spullen inpakken

Zorg ervoor dat je de juiste spullen bij hebt tijdens je gezinsvakantie. Denk ver vooruit en analyseer alle kanten van iedere mogelijke situatie: wat gaat de kleine nodig hebben? Denk bijvoorbeeld aan speciale reiskleding voor bepaalde onverwachte gelegenheden, snacks voor in het vliegtuig en de favoriete knuffels.

Maar alleen tot aan de reis vooruit denken is niet voldoende. Ga je naar een warme bestemming? Overweeg dan om in UV-bestendige (zwem)kleding te investeren zodat ze het minder warm krijgen. Neem ook medicijnen zoals pijnstillers, melatonine en Rennie mee om zo de last van jetlag en klimaatverandering wat tegen te houden.

DON’T: oneerlijk plannen

Wanneer je je reis gaat plannen is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen iedereens wensen. Als ouder ben je wellicht op zoek naar ontspanning – een rustige, kalme vakantie – maar staat dit volledig in contrast met de wensen van kids.

Probeer een planning te maken waarin duidelijk naar voren komt dat iedereen een beetje krijgt wat ze willen. Als de kinderen zich gaan vervelen gaat het helemaal mis omdat ze gefrustreerd zullen raken. Als jij aan de andere kant altijd uitgeput bent van alle activiteiten zal dat de vakantie ook niets goeds doen. Vind de balans zodat alle partijen blij zijn.

DO: de veiligheid van de kids bewaken

Op vakantie voel je extra druk om te zorgen dat de kinderen veilig zijn. Er zijn meer risico’s, meer onbekende plekken, meer mensen en grote culturele verschillen. Om te voorkomen dat je de hele vakantie angstig bent kun je een aantal afspraken met het gezin maken. Bijvoorbeeld: spreek op iedere plek waar jullie komen een specifieke plaats af waar jullie allemaal naar toe komen mocht er iemand kwijt zijn.

Indien je veel rondreist op vakantie, of het nu in een huurauto, bus, trein of tuktuk is: je wil niet constant met een autozitje te hoeven slepen. Vaak besluiten ouders op vakantie om de kinderen maar op schoot te laten zitten of ze goed vast te houden, maar dit natuurlijk absoluut niet veilig. Overweeg om een Bubblebum Zitverhoger aan te schaffen. De Bubblebum is opblaasbaar en past zo in iedere handtas of kinderrugzak. Hij weegt bijna niets en je hebt ‘m zo opgeblazen en gebruiksklaar. Zo zijn de kids altijd veilig en sta je nooit voor verrassingen.