Hoe weet je of jouw kind klaar is om te reizen zonder zitverhoger?

Om te achterhalen of jouw kind er klaar voor is om zzonder zitverhoger te reizen is het belangrijk te kijken wat precies de functie is van een zitverhoger. 

Een zitverhoger, zoals de BubbleBum Travel Booster Seat, wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de gordel in de auto op de juiste plek op het lichaam van het kind zit. Dit betekent dat de schootgordel over het sterke, knokige gedeelte van de bekken ligt, en dat de schoudergordel schuin over de schouder en de borst van het kind ligt. Een zitverhoger geeft je kind een soort ‘duwtje’ omhoog, waardoor de benen over de rand van de bank van de auto vallen. Zonder zitverhoger, zou het kind geneigd zijn om zichzelf naar voren te duwen op de bank om het zichzelf comfortabel te maken. Dit noemen we ‘’hangen’’. Hangen zorgt ervoor dat de riem niet meer strak staat en dat zorgt ervoor dat de gordel niet meer zo effectief is in het geval van een ongeluk. 

Het is enorm belangrijk dat de gordel optimaal werkt om je kind te beschermen in het geval van een ongeluk. De juiste positie van de gordel zorgt ervoor dat de schootriem niet omhoog kruipt richting de onderbuik van het kind, en dat de schouderriem weggehouden wordt van het gezicht en de nek. Een riem die slecht zit kan levensbedreigende verwondingen veroorzaken.  

Als je niet zeker weet of je kind zonder zitverhoger kan, zijn hier 5 simpele testen die je kan doen. Je kind moet ALLE 5 stappen goed afronden voordat je de zitverhoger kunt lozen.

Test 1 – Ligt de onderrug van het kind plat tegen de achterkant van de autobank?

Test 2 – Kan het kind comfortabel zitten met de knieën over de rand van de autobank?

Test 3 – Valt de schootgordel over het knokige gedeelde van de bekken van het kind, plat en hoog op de dijen en weg van de buik?

Test 4 – Ligt de schouderriem comfortabel tussen de buitenkant van de schouder van het kind en de nek?

Test 5 – Kan het kind in die houding blijven zitten zonder te gaan hangen en zonder dat de gordel gaat bewegen of ze ermee kan spelen?

Als je nog vragen hebt over zitverhogers, voel je dan vrij om contact te zoeken via Facebook of Instagram en we helpen graag!