‘Mama, ik ben al heel groot nu. Ik kan wel zonder BubbleBum.’ Slik! Wat?! Je kind kan zichzelf dan wel heel groot vinden, maar als mama ben je het daar nog niet per se mee eens! Om niet meteen ‘nee’ te verkopen, is het slim om eerst wat onderzoek te doen. Hoe weet je of je kind klaar is om in de auto te rijden zonder stoelverhoger? (En de vraag of mama daar ook klaar voor is, is natuurlijk een heel andere vraag…). Wij zochten het voor je uit.

De wet

Zowel in In Nederland als in veel andere Europese landen moeten kinderen tot 1,35 meter in een goedgekeurd kinderzitje worden vervoerd. Een zittingverhoger valt daar ook onder. Dit heeft alles te maken met hoe de gordel over het lichaam van je kindje loopt. 

Doel stoelverhoger

Het is belangrijk om eerst te begrijpen wat het doel van een stoelverhoger eigenlijk is. Deze zitjes, zoals de Bubblebum, worden gebruikt om de autogordel op de juiste manier op het lichaam van je kindje te geleiden. De heupgordel loopt met een verhoger over het sterkste gedeelte van het bekken (een en al bot daar) en de schoudergordel gaat over de schouder en de borst. Op deze manier past de veiligheidsgordel optimaal. Mocht je een aanrijding krijgen, dan komt de heupgordel niet omhoog in de buik van je kind en de schoudergordel blijft uit het gezicht en de nek. Dit voorkomt levensbedreigende verwondingen. 


Een stoelverhoger zorgt er ook voor dat je kind iets hoger zit, hierdoor komen de benen over de rand van de autostoel. Dit lijkt niet belangrijk, maar wanneer de benen van je kind nog te kort zijn, zal hij of zij de neiging hebben om met zijn billen naar voren te schuiven tot hij met zijn benen over de rand van de zitting komt. Hij gaat dan dus onderuitgezakt gaan zitten, waardoor er meer speling in de gordel ontstaat. De gordel werkt hierdoor minder goed. En dat wil je natuurlijk niet! 

Test

Als je niet zeker weet of je kind er echt klaar voor om de zitverhoger aan de kant te doen, dan zijn er vijf testjes waarmee je het zeker kunt weten. 

  1. Zit de onderrug van je kind plat tegen de rugleuning van de autostoel?
  2. Hangen de knieën van je kind over de rand van de stoel (zonder dat de rug los komt dus)?
  3. Zit de heupgordel op de goede hoogte? Dat is plat en hoog over de benen en niet voor de buik, maar over het benige gedeelte van het bekken.
  4. Zit de schoudergordel comfortabel tussen de buitenste rand van de schouder van je kind en bij het begin van de nek?
  5. Kan je kind zo blijven zitten, zonder onderuit te zakken? En, niet geheel onbelangrijk, kunnen ze de veiligheidsgordel zo laten zitten en niet ermee gaan spelen?

Wanneer je ALLE vijf de vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan pas kan je kind zonder stoelverhoger in de auto. Vergeet ook vooral die laatste vraag niet; weet jij van je kindje dat het graag met de gordel zal spelen, dan is het natuurlijk geen goed idee om het autostoeltje al weg te doen. Maar met duidelijke afspraken kan het zomaar zijn dat je kind er inderdaad klaar voor is. En dan is het tijd voor mama om even te slikken en zich aan te passen, want wat worden ze snel groot…!