Voor veel kinderen is december de spannendste tijd van het jaar. En dit jaar is het extra spannend. Want ook Sinterklaas en zijn Pieten hebben last van alle coronamaatregelen. Kunnen ze wel komen? Ongetwijfeld! Maar Sinterklaas zal waarschijnlijk stilletjes ons land binnenkomen, zonder (al te veel) publiek. Hoe dan ook, Sinterklaastijd is spannend. Voor sommige kinderen leuk spannend, maar wat nou als je kind het allemaal té spannend vindt?

Leugentje om bestwil

Veel ouders en kinderen vinden de magische Sinterklaastijd geweldig. Het is prachtig om te zien hoe kleine kinderen opkijken tegen Sinterklaas en Pieten. Wat een schik je als ouder hebt om zelf de schoen te mogen vullen en gekke streken uit te halen om dan de volgende ochtend de blije en verraste koppies van je kinderen te zien! Wat nou als je kinderen, en ik spreek uit ervaring, al heel vroeg allerlei slimme vragen gaan stellen. Vragen als “Hoe komen Sint en Piet binnen?”, “Heeft Sinterklaas mijn lijstje wel gekregen?’ en “Wat nou als het paard geen wortels lust?”. Dan moet je soms creatief zijn. En een leugentje om bestwil verzinnen. Toch? Niet alle ouders vinden dat gemakkelijk. Ze zijn liever eerlijk. En ergens is dat misschien terecht. Want op een dag komt die leugen uit. En dan? 

Angst

Er zijn ook kinderen die Sinterklaas té spannend vinden. “Mama, als Sinterklaas en Piet binnen kunnen komen, dan kunnen er toch ook dieven binnen komen?” Logisch toch, dat je daar als kind ontzettend angstig van word? En ik spreek uit ervaring, want onze kinderen stelden deze vraag keer op keer. Of de vraag “Ben ik wel lief genoeg geweest?”. Ze konden echt niet slapen van alle spanningen rondom wat een leuk sprookje, een mooi kinderfeest, zou moeten zijn. En geloof me, die spanningen en het niet kunnen slapen begint al vanaf de eerste keer dat de naam Sinterklaas valt in Nederland. Of op de mat, met de speelgoedboekjes. Of op de reclame op televisie. Noem maar op. Om over de intocht van Sinterklaas maar niet te zwijgen. Want de foto’s van de eerste intocht van Sinterklaas met onze kinderen liegen er niet om. Soms denk ik dat ze liever niet gegaan zouden zijn. Hoe ga je daar mee om? 

Vertellen of niet?

Ouders zijn jammer genoeg ontzettend oordelend naar elkaar. Er zijn ouders die het ontzettend zielig vinden voor de kinderen die niet meegenomen worden in het Sinterklaassprookje. Er zijn ouders die het belachelijk vinden om hun kinderen ieder jaar voor te liegen. Laten we als ouders het goede voorbeeld geven en niet oordelen. Aan iedere ouder de keuze of ze meedoen aan het Sinterklaasverhaal of niet, toch? En soms wordt de keuze voor je gemaakt, bijvoorbeeld omdat je kind te bang is of omdat hij of zij van jongs af aan al slimme vragen stelt. 

Hoe vertel je dat dan?

Toen onze kinderen voor de zoveelste avond op rij al bij het avondeten begonnen over hoe bang ze waren en dat ze niet durfden te gaan slapen, hebben mijn man en ik besloten onze kinderen ‘het-grote-mensen-geheim’ te vertellen. We hebben ze in Jip en Janneke-taal verteld over Sint-Nicolaas en hoe de oude bisschop uit Myra beschermheilige van kinderen werd na het redden van enkele jongens. Bij onze oudste (toen vijf jaar) viel het kwartje al snel. Ze vond het een geweldige grap dat wij de cadeautjes voor haar en haar zusje kochten. Ze vond het ook prachtig om onderdeel te mogen zijn van een geheim voor grote mensen. Haar jongste zusje (toen drie jaar) onderging het (uiteraard) meer gelaten. Hoe dan ook, wat een opluchting voor ons als ouders! We hoefden niet meer te liegen en de kinderen konden weer lekker slapen!

En het feest dan? 

Hoewel sommige ouders het dus zielig vinden dat onze kinderen al zo jong op de hoogte waren van het feit dat Sinterklaas niet bestaat, kan ik je uit ervaring vertellen dat het feest er voor ons een stuk leuker op werd. Want onze meiden mochten gewoon nog hun schoen zetten en ze werden op pakjesavond nog altijd verwend. Maar het mooiste is dat onze meisjes er nu onbezorgd van kunnen genieten en hun hun gezichtjes nog meer oplichten dan voordat ze het geheim wisten! En dat is waar het om gaat, toch? 

Sinterklaas 2020

Door corona is het helaas maar de vraag of we dit jaar naar een intocht van Sinterklaas kunnen gaan. En anders genieten we van binnen en maken we er zelf een feestje van! 
Als je nog op zoek bent naar een Sinterklaascadeau, denk dan eens aan de BubbleBum; een vrolijk gekleurd kinderzitje, dat licht en compact is en waarmee je kind overal en altijd verzekerd is van een veilige autorit. Leuk én praktisch!