Geen witte Kerst, maar in februari alsnog een wit winterwonderland! Niet iedereen houdt van de sneeuw, maar het ziet er toch prachtig uit? Vooral als je nergens heen hoeft. Er bestaat zowaar nog iets als ijsvrij. Gaan de scholen eindelijk weer open, sneeuwt het. En wel zo hard dat onze school besloten heeft dat we ijsvrij hebben (veel van de leerlingen en leraren wonen ver weg). Onze kinderen waren een beetje teleurgesteld dat ze hun vriendinnetjes niet kunnen zien, maar woeptiedoe, ze hebben ijsvrij! Een extra dag lol in de sneeuw, prachtig toch? Gelukkig wonen er hier in de buurt ook genoeg kinderen met wie ze kunnen spelen. Dus wat gaan we allemaal doen op onze extra vrije dag vol sneeuwpret?

Sleeën

De kleintjes vinden het natuurlijk prachtig om als ware prinsjes en prinsesjes rondgereden te worden. Maar ook voor de oudere kinderen blijft de slee fantastisch speelgoed. Zoek een flinke heuvel, bijvoorbeeld in een speeltuin of bij een dijk en roetsj er lekker vanaf. Plezier gegarandeerd! En omvallen is niet erg, want de sneeuw is toch lekker zacht…

Sneeuwballengevecht

Spletsj! Raak! Gooi voltreffers op elkaar. De sneeuw moet wel een beetje plakken, want anders kun je geen ballen maken. Als je met een groepje bent, splits je eens op in teams. Jongens tegen de meisjes of papa’s en mama’s tegen de kinderen, noem maar op! Bouw samen een fort of schuil achter een muurtje en leg alvast een voorraadje ballen neer. Ieder voor zich is natuurlijk ook prima. Als je maar plezier hebt. Enneh… zorg dat je niet ingezeept wordt!

Sneeuwengelen maken

Sneeuwengelen maken is super simpel maar oh zo leuk. En wie kent het niet? Nou, mocht je deze fantastische sneeuwactiviteit niet kennen, wij helpen je graag op weg: ga lekker op je rug liggen, spreid je armen en benen en beweeg ze flink op en neer en heen en weer. In de sneeuw verschijnen er mooie vleugels en een prachtig engelenjurkje. Zelfs de grote jongens in de speeltuin hadden de grootste pret!

Sneeuwpop maken

“Zullen wij een sneeuwpop maken?”. Onze kinderen zijn helemaal fan van Anna en Elsa en bij het eerste vlokje wordt dit liedje weer gezongen. Terecht ook, het is toch hartstikke leuk om een sneeuwpop te maken? De sneeuw moet wel echt genoeg plakken, want anders wordt het meer een sneeuwhoop dan een sneeuwpop. Maak een kleine bal en rol deze door de sneeuw totdat hij lekker groot is. Zeker als de sneeuw heel goed plakt, wordt het zeker weten een prachtige, grote bal. Maak nog een exemplaar (en voor wie groot uitpakt nóg een extra) en zet ze voorzichtig op elkaar. Voilà, daar is de sneeuwpop. Uiteraard heet hij Olaf en krijgt hij ook een wortelneus en twee armen van takken. Als het echt koud is, krijgt Olaf zelfs een muts en een sjaal. Want zelfs sneeuwpoppen kunnen het koud krijgen…

Opwarmen

Als je in de sneeuw speelt en plezier hebt, komt er gewoon een moment dat je je neus en je tenen niet meer voelt. Dat je tot op het bot verkleumd bent. Dan is het echt tijd om de warmte weer op te zoeken. Vlug naar huis om daar met een kop stomende, warme chocomel en wat lekkers onder een dekentje op de bank weer op te warmen!

Geniet van de sneeuw!