Een stedentrip in eigen land kan heel verrassend uitpakken! Nu corona nog altijd een risico vormt, wil je misschien liever in Nederland blijven. Gelukkig heeft Nederland ook heel mooie steden waar je prima een dag (of zelfs weekend) met de kleintjes naartoe kunt. Wij zochten uit iedere provincie een leuke stad voor je uit. Lees gauw verder voor jet tweede en laatste deel!

Zoetermeer – Zuid-Holland

Zoetermeer heeft zo ongeveer de meeste speeltuinen, zoals Natuurspeeltuin Tipituin Palenstein of Natuurspeelplaats De Vrijbuiter. Genoeg ruimte voor de kinderen om zich lekker uit te leven dus! Bij Stadsboerderij de Weidemolen kunnen de kleintjes onder andere ezels, schapen en konijnen aaien. Daar houdt toch ieder (klein) kind van? Als het wat regenachtig(er) is en je wilt niet nat worden, dan kun je binnen bij indoorspeeltuin Avontura spelen. En kijk ook eens welke voorstellingen er te zien zijn in Stadstheater Zoetermeer! 

Middelburg – Zeeland

In Middelburg liggen de meeste bezienswaardigheden op loopafstand, handig met (kleine) kinderen! Als ze toch moe zijn na het wandelen door het mooie historische centrum of het beklimmen van de 207 treden van de abdijtoren van de Lange Jan, kunnen ze even bijkomen tijdens een rondvaart. Verder is er Het Zeeuws Museum in de middeleeuwse abdij waar tentoonstellingen de rijke geschiedenis van Zeeland laten zien. En bij heel mooi weer ben je vlakbij het strand en de zee. 

Tilburg – Noord-Brabant

Een muziekbus (De Elektruck), het ‘vreemdste dierenpark van Nederland’ (Dierenpark De Oliemeulen) en de uitvinder in jezelf zoeken in het Ontdekstation013. Ook in Tilburg kunnen kinderen zich hartstikke goed vermaken. De Elektruck is een tot digitale muziekwerkplaats omgebouwde bus, voor muzikale kinderen. Bij De Oliemeulen kun je loslopende stinkdiertjes en vliegende hondjes (ja echt!) ontmoeten. Ontdekstation013 is een mooie oude fabriekshal in de Spoorzone waar creatieve en educatieve workshops gehouden worden om kinderen en jongeren hun talenten te laten ontdekken op het gebied van techniek en wetenschap. 

Valkenburg – Limburg 

Sprookjesachtig Mergelrijk, een grot onder de grond met zandsculpturen en kunstwerken van mergel, waar je ook je eigen kunstwerk uit een blokje mergel kunt maken. Via Mergelrijk loop je zo de Steenkolenmijn in via een ondergrondse verbinding (vergeet geen entreeticket te kopen). Dit is de laatste steenkolenmijn in Nederland waar je veel kunt leren. Voor kleine kinderen is Mergelrijk waarschijnlijk interessanter dan de Steenkolenmijn. De koude (12 graden!) Fluweelengrot is ook vooral leuk voor wat oudere kinderen, waar je nog goed zien hoe vroeger de mergelstenen werden uitgehakt. Rondleidingen zijn mogelijk. Bovenop de heuvel in Valkenburg ligt Het Sprookjesbos, een oud maar gerenoveerd park met de bekendste sprookjes, waar kleine kinderen lekker kunnen spelen. 

Arnhem – Gelderland

Arnhem is een stad met een rijke geschiedenis. Een bezoek aan Ondergronds Arnhem, waar veertig middeleeuwse kelders onder de winkelstraten met elkaar verbonden zijn, is daarom hartstikke leuk. Als je juist de hoogte in wilt, kun je de Grote- of Euseniuskerk bezoeken. De glazen panoramalift in de kerk gaat omhoog tot 73 meter hoogte en geeft je een prachtig uitzicht over Arnhem en omgeving. Natuurcentrum Arnhem organiseert, met name in vakanties, allerlei leuke natuuractiviteiten. Aan de rand van het centrum ligt Sonsbeekpark, waar je kunt picknicken of gewoon een frisse neus kunt halen. In dit park ligt ook het Watermuseum, waar kinderen volop kunnen ontdekken en experimenteren. Burgers’ Zoo is de dierentuin van Arnhem, een leuk dagje weg. Burgers’ Zoo heeft ter ere van zijn honderdjarig bestaan een geschenk aan de stad Arnhem gegeven; het Feestaardvarken in het Bartokpark. Dit is een heel groot rood kunstwerk in de vorm van een aardvarken met een feestmuts. Leuk om op te klimmen!

Utrecht – Utrecht

Het Nijntjemuseum voor kleine Nijntje-fans, Museum Speelklok voor muzikanten, het Spoorwegmuseum voor de treinfanaten, het Universiteitsmuseum Utrecht voor echte onderzoekers of de Sterrenwacht Sonnenborgh voor ruimtevaarders in spe. Genoeg te ontdekken in Utrecht! Je kunt natuurlijk ook de Domtoren beklimmen. In de Torteltuin aan de rand van het Griftpark kunnen kinderen tot 7 jaar heerlijk spelen. En in Speelbos Gagelbos, een mooi gebied van Staatsbosbeheer, kun je hutten kunt bouwen en lekker spelen in een prachtige natuurrijke omgeving. Wees niet bang om vies te worden!

Veel plezier en vergeet je BubbleBum niet!