Wandelen saai? Echt niet! Niet wanneer je er een challenge van maakt. Het is prachtig lenteweer, dus trek allemaal de wandelschoenen aan en ga er op uit. Welke challenge? Bepaal het zelf. Wij zochten de leukste challenges voor je uit.

  • Stoepkrijt-challenge

Onze old time favorite. Stoepkrijt is er in zo’n beetje alle kleuren van de regenboog en vrolijkt de straat echt op. En de mogelijkheden zijn oneindig. Zo kun je er een hartjeswandeling van maken; teken tijdens het wandelen op de gekste plekken hartjes. Je kunt onderweg ook een parcours of een hinkelpad maken. Zelf loop je je eigen parcours of hinkel je je eigen hinkelpad natuurlijk ook. Schrijf ook eens een mooie, positieve boodschap op de grond. Deze versiereingen zijn leuk voor jullie én alle wandelaars die na jullie komen. Lekker bewegen, mooie boodschappen en hartjes; love is all around!

  • Dierenwandeling

Tijdens een wandeling kom je ongetwijfeld dieren tegen. Zelfs in de stad. Honden die worden uitgelaten, schapen, kikkers, eekhoorns… En vergeet ook de allerkleinsten niet: lieveheersbeestjes, kevertjes en zelfs spinnen. Geef alle dieren een naam en maak een leuk praatje met ze. ‘Goedemorgen Sally Schaap, lekker geslapen?’ ‘Oeps, Nina Lieveheersbeestje, u kunt beter op de tak blijven. Ik had u bijna over het hoofd gezien’ ‘Je hebt erg je best gedaan om er extra griezelig uit te zien vandaag, Polly Spin!’ Laat je fantasie de vrije loop, heerlijk voor kinderen én ouders! 

  • Stiltewandeling

Wandelen in de natuur kan ontzettend rustgevend zijn. Wanneer je stil bent, hoor je van alles. Dus spreek met elkaar af dat jullie vijf minuutjes in stilte lopen. Je zet een timer en gaat in stilte verder. Alles wat je hoort, ziet, ruikt, voelt en denkt neem je in je op. Vogeltjes die fluiten, takjes die onder je schoenen breken, zacht mos waar je op loopt. En al je gedachten. Ook gedachten als ‘Pffff, wat is dit stom’, ‘Oef, dit is moeilijk!’ of ‘Ik-MOET-nu-echt-praten!!!’. Niks is fout. Als de timer na vijf minuten afloopt, kun je elkaar mooi vertellen wat je hebt ervaren in het moment van stilte. 

  • Schreeuwwandeling

Ben je of is jouw kind ook wel eens ontzettend boos? Boos op de iedereen en de hele wereld. Trek dan jullie schoenen aan en wandel ergens naartoe waar jullie niemand storen en waar niemand jullie hoort. Bijvoorbeeld op een rustige plek in de natuur. Gooi alle boosheid eruit door eens flink te schreeuwen. AAAAAH! Als je weet waarom je boos bent, kun je er altijd nog achteraan gooien waar je zo van baalt. Lucht heerlijk op en op de terugweg naar huis (of naar de auto) voel je je tien kilo lichter. Echt het proberen waard! 

  • Spoorzoekertje

Met de app Spoorzoeker van Staatsbosbeheer kun je sporen van dieren vinden en herkennen. Je gaat op zoek naar pootafdrukken, uitwerpselen, slaapplekken (holletjes) of etensresten. Jullie zijn zo druk aan het speuren dat je niet eens in de gaten hebt dat je een wandeling maakt. En het is natuurlijk helemaal geweldig als je ook daadwerkelijk een dier tegenkomt!
Als je geen sporen vindt, maar wel een dier waarvan je niet welk wat het precies is, dan kun je dat opzoeken met de Dierenzoeker app van Naturalis. 

 

  • Geocaching

Geocaching is hartstikke leuk, voor jong en oud. Samen gaan jullie op zoek naar de mooiste schatten! Ze liggen wereldwijd verspreid. Dus als je alle geocaches in je eigen omgeving of zelfs in je eigen land gevonden hebt, kun je in een andere provincie en zelfs over de grens zoeken! Je raakt dus eigenlijk nooit uitgezocht. Via GPS coördinaten ga je op zoek met een wandel-GPS of met de Geocaching app. Wat je vindt is steeds een raadsel, maar dat maakt het spel juist zo leuk! 

Al deze wandelingen kun je zo groot of zo klein maken als je zelf wil. Ze zijn dus geschikt voor gezinnen met zowel grote als kleine kinderen. Dus, wandelschoenen aan en gaan met die banaan!