Voor veel ouders is het niet altijd duidelijk wat de regels en veiligheidsvoorschriften zijn als het gaat om het vervoeren van je kinderen. Wij krijgen veel vragen van bezorgde ouders en opa’s en oma’s. En terecht natuurlijk, want de veiligheid van je (klein)kinderen staat voorop. In deze blog proberen we de belangrijkste vragen over de regels en veiligheid met betrekking tot autostoeltjes en zitverhogers voor jullie te beantwoorden.
Welke regels gelden er voor kinderzitjes in Nederland en België?
In Nederland en België moeten kinderen tot een leeftijd van 12 jaar, of wanneer ze een lengte van 135 cm hebben bereikt, afhankelijk van wat zich het eerst voordoet, in een autostoel of op een zitverhoger zitten. Vanaf dat moment liggen de verhoudingen van uw kind op de maat van een kleine volwassene, wat betekent dat de autogordel op de juiste positie over hun borst zit. Dit biedt dan passende en veilige bescherming in geval van een botsing.
Waarom moet ik een zitverhoger gebruiken?
Een verhoger is een positioneringssysteem voor de autogordel, ontworpen om uw kind op een zodanige manier te laten zitten dat de veiligheidsgordel laag over de heupen en over borstkas valt. Dit zijn de stevige structuren van borst en bekken. De plekken van ons lichaam die een stootje kunnen hebben, en gemaakt zijn om onze interne organen te beschermen.
Als de autogordel verkeerd is geplaatst, bijvoorbeeld over de buik, wordt de kracht van een botsing, overgebracht van de veiligheidsgordel naar de gevoelige, kwetsbare organen van uw kind in de buik, met mogelijk ernstige verwondingen tot gevolg.
Bij correcte plaatsing zal de veiligheidsgordel bij een botsing de kracht overbrengen naar de borst en het bekken, waardoor de kans op botbreuken of dodelijke inwendige verwondingen kleiner wordt.
Naast het feit dat het al moeilijk is om de gordel correct te plaatsten over de borst en heupen als uw kind rechtop zit in de autostoel, is er nog een probleem.De lengte van de autostoel, gecombineerd met een lichte helling in de richting van de stoelgang, betekent dat de benen van uw kind niet buigen terwijl ze rechtop zitten. Om comfortabel te zitten, zullen kinderen vaak onderuit gezakt gaan zitten zodat ze hun benen wél kunnen buigen. Dit is buitengewoon gevaarlijk, omdat hierdoor een opening ontstaat tussen de heupen van uw kind en de achterkant van de autostoel. De overmatige riemlengte die door deze opening wordt gecreëerd, maakt de riem slapper, wat betekent dat het kind bij een botsing niet goed tegen de stoel van de auto wordt gehouden en waarschijnlijk onder de veiligheidsgordel terecht komt. Je kunt je voorstellen dat de gevolgen van deze situatie ernstig kunnen zijn. Bij correct gebruik neemt een zitverhoger / stoelverhoger de neiging om te zakken weg door de benen van het kind op een meer natuurlijke en comfortabele manier te laten buigen.
Een zitverhoger is dus essentieel. Zonder verhoger heeft uw kind niet de juiste lengtes om correct te kunnen zitten in een autostoel ontworpen voor volwassenen.
Vanaf welke leeftijd kan mijn kind op een zitverhoger?
De leeftijd is volgens de EU regels minder belangrijk dan het gewicht en lengte. Want, zoals u waarschijnlijk wel weet, is het verloop van lengte en gewicht niet voor ieder kind hetzelfde. Leeftijd zegt voor veiligheid in de auto heel weinig.
De wet schrijft voor dat kinderen met een gewicht vanaf 15 kg (tot 36kg) en met een leeftijd van 4 jaar, op een zitverhoger in de auto vervoerd mogen worden.
Wij zeggen mogen omdat de overgang tussen autostoeltjes niet is zoals de mijlpalen van kruipen naar lopen of tanden krijgen. Elke stap voorwaarts in autostoeltjes voor kinderen betekent een stap terug in de bescherming van uw kind, dus het is altijd veiliger om uw kind in hun autostoel te houden totdat ze de bovenlimiet van dat zitje bereiken.
Het is belangrijk om te benadrukken dat uw kind moet voldoen aan zowel het leeftijds- als het gewichtscriterium voordat het kan worden overgezet op een stoelverhoger.
Autostoeltjes en zitverhogers moeten voldoen aan zeer strenge Europese regelgeving en veiligheidsvoorschriften. Hieronder leggen we uit wat die regels inhouden, en belangrijker, hoe je kan checken of jouw stoelverhoger aan de regels voldoet.
Welke Europese regels zijn er voor autostoelen en zit-/stoelverhogers?
Voor baby’s en jonge kinderen (tot +/- 15 maanden) is de ECE R129 regel gemaakt. De ECE R129 iSize-wetgeving is in juli 2013 ingevoerd om kinderen langer achterwaarts te laten zitten. Er wordt met name op gewezen dat baby’s ten minste de eerste 15 maanden in achterwaarts gerichte autostoelen moeten reizen. Dit is langer dan de eerdere 9 tot 12 die de vorige EU-verordening adviseerde. Dit is van toepassing op de autostoelen voor de lagere leeftijdscategorie en lengte – groep 0, 1 en is alleen van toepassing op Isofix-stoelen, bekijk het aanbod hier.
Voor oudere kinderen is de ECE R44.04 regel belangrijk.
In Nederland en België (en de EU) kunnen alleen autostoeltjes of stoelverhogers worden gebruikt die in overeenstemming zijn met de EU-voorschriften en deze certificering wordt aangegeven met een label met een hoofdletter E, samen met de code R129 of de code ECE R44. Fabrikanten moeten voldoen aan deze regels bij het produceren van hun autostoeltjes om ervoor te zorgen dat kinderen ten alle tijden veilig worden vervoerd.
Controleer dus altijd of jouw zitverhoger voldoet aan deze regelgeving. Dit is te herkennen aan een label op het product, zoals hieronder weergegeven.
Bubblebum
Weet je genoeg en kunnen jouw kinderen aan de zitverhoger? Kijk dan eens in ons assortiment. De Bubblebum is er in allerlei leuke dessins en is erg makkelijk in het gebruik. Het opblaasbare en opvouwbare ontwerp zorgt ervoor dat je de zitverhoger makkelijk meegeeft aan opa en oma, lievelingstante en -oom, of compact kan opbergen wanneer je deze niet gebruikt.
Meer weten? Kijk dan eens op onze blog. Hier kun je alles lezen over veilig reizen met je kids, maar ook leuke tips om bijvoorbeeld achterbank-oorlogen te voorkomen tijdens de reis.
Met Bubblebum verkent u zorgeloos en veilig de wereld met uw kids en kleinkinderen.
Bekijk hier het assortiment van onze BubbleBum zitverhogers of lees op onze blog meer over
Wij wensen u een goede en veilige reis!
De Bubblebum zitverhoger is nu ook verkrijgbaar via bol.com!
Geef een reactie