Superlicht autostoeltje
Past perfect in elke rugtas
Makkelijk op te vouwen
Uitgebreid getest

Bubblebum.nl - 20 / May / 2019

Vanaf welke leeftijd een zitverhoger? | BubbleBum.nl

Vanaf welke leeftijd een zitverhoger? | BubbleBum.nl

Voor veel ouders is het niet altijd duidelijk wat de regels en veiligheidsvoorschriften zijn als het gaat om het vervoeren van je kinderen. In deze blog proberen we de belangrijkste vragen voor jullie te beantwoorden.

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind een kinderzitje gebruiken?

Volgens de wet moet uw kind tot een leeftijd van twaalf jaar in een goedgekeurde kinderautostoel zitten, of wanneer uw kind een lengte van 135 cm bereikt, afhankelijk van wat zich het eerst voordoet. Vanaf dat moment liggen de verhoudingen van uw kind op de maat van een kleine volwassene, wat betekent dat de autogordel op de juiste positie over hun borst zal zitten. Dit biedt zodoende voor een passende bescherming in geval van een botsing.

 

Maar wanneer laat je ze dan een stoelverhoger in de auto gebruiken?

Een zitverhoger is een positioneringssysteem voor de gordel, ontworpen om uw kind op een zodanige manier te plaatsen dat de veiligheidsgordel laag over de heupen en over borstkas valt. Cruciaal is dat de riem van de veiligheidsgordel niet van de schouder valt, of omhoog loopt naar het zachte weefsel van de buik. Bij correcte plaatsing zal de veiligheidsgordel bij een botsing de kracht overbrengen naar de stevige structuren van de borst en het bekken, waardoor de kans op slopende of dodelijke inwendige verwondingen kleiner wordt. Als de autogordel echter verkeerd is geplaatst, bijvoorbeeld over de buik, worden de krachten die tijdens een botsing worden veroorzaakt, overgebracht van de veiligheidsgordel naar de gevoelige kwetsbare organen van uw kind in de buik, met mogelijk ernstige verwondingen tot gevolg.

 

Dit probleem komt door het feit dat uw kind niet de juiste lengtes heeft om comfortabel te kunnen zitten in een autostoel dat oorspronkelijk is ontworpen voor volwassenen. De lengte van de autostoel, gecombineerd met een lichte helling in de richting van de stoelgang, betekent dat de benen van uw kind niet in staat zijn om te buigen terwijl ze rechtop zitten. Om te compenseren, en hun benen in een comfortabelere positie te laten buigen, zullen kinderen daarom vaak op hun stoel naar voren zakken.

 

Dit is buitengewoon gevaarlijk omdat hierdoor een opening ontstaat tussen de heupen van uw kind en de achterkant van de autostoel. De overmatige riemlengte die door deze opening wordt gecreëerd, maakt de riem slapper, wat betekent dat het kind bij een botsing niet goed tegen de stoel van de auto wordt gehouden en waarschijnlijk onder de veiligheidsgordel wordt gedwongen. Je kunt je voorstellen dat de gevolgen van deze situatie catastrofaal kunnen zijn. Bij correct gebruik neemt een stoelverhoger de neiging om te zakken weg door de benen van het kind op een meer natuurlijke en comfortabele manier te laten buigen.

 

Vanaf welke leeftijd raden jullie aan om een zitverhoger te plaatsen?

Uw kind kan legaal starten met het gebruik van een zitverhoger in de auto zodra hij of zij 4 jaar oud is EN minstens 15 kg weegt. Het is belangrijk om te benadrukken dat uw kind moet voldoen aan zowel het leeftijds- als het gewichtscriterium voordat het kan worden overgezet op een stoelverhoger.

 

Vergeet echter niet dat de overgang tussen autostoeltjes niet is zoals de mijlpalen van kruipen naar lopen of tanden krijgen. Elke stap voorwaarts in autostoeltjes voor kinderen betekent een stap terug in de bescherming van uw kind, dus het is altijd veiliger om uw kind in hun kinderzitje te houden totdat ze de bovenlimiet van dat zitje bereiken.

 

In Nederland (en de EU) kunnen alleen autostoeltjes of stoelverhogers worden gebruikt die in overeenstemming zijn met de EU-voorschriften en deze certificering wordt aangegeven met een label met een hoofdletter E, samen met de code R129 of de code ECE R44. Zie hieronder het label van een BubbleBum stoelverhoger als voorbeeld. 

Bubblebum-EU-Certificatie

 

Bekijk hier het assortiment van onze BubbleBum stoelverhogers

 

 

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »