Wanneer je zwanger bent van je eerste kind, ben je ongetwijfeld bezig met hoe de toekomst eruit zat zien. De babykamer wordt ingericht, jij en je partner bedenken een mooie naam voor het kindje en misschien denk je ook al wel na over je werk. Voor veel stellen met (jonge) kinderen is het niet mogelijk om van één inkomen te leven, dus veel moeders zullen na het zwangerschapsverlof weer gaan werken. Er zijn vrouwen die dat heerlijk vinden en er erg naar uit kijken. Maar er zijn ook moeders die het gevoel hebben dat ze hun kindje in de steek laten. Ze besteden de zorg uit aan een ander en zijn niet bij hun baby. Dat kan een knagend gevoel van verdriet en zelfs schuld opleveren.

Loslaten

Voor een moeder begint het loslaten van je kindje eigenlijk al bij de bevalling. Negen maanden lang heb jij voor het kleine frummeltje gezorgd en nu is de tijd aangebroken dat hij jouw veilige buik verlaat. Dat is een heel natuurlijk proces, maar wel de eerste losmaking van zijn of haar mama. Ook als je met borstvoeding stopt, laat je je kindje weer wat meer los, want je bent niet meer alleen verantwoordelijk voor de voeding van je baby. Maar als je zwangerschapsverlof voorbij is, is de tijd aangekomen om de zorg voor je kindje tijdelijk over te dragen aan een ander. Dit is niet voor iedere moeder even gemakkelijk; het is een volgende stap is het proces van losmaking. Het is natuurlijk om niet voor altijd voor je kindje te zorgen, maar dat betekent niet dat het makkelijk is.  De eerste momenten kan het lastig zijn om de zorg voor je kindje over te dragen. Niet alleen omdat jij je kindje het beste kent en er maar op moet vertrouwen dat een ander net zo goed voor je kindje kan zorgen. Maar ook omdat jij het liefst bij je baby in de buurt wil blijven. Bedenk dan dat je kleintje in goede handen is (je hebt de opvang ongetwijfeld met grote zorg uitgekozen!). 

Schuldig

Hoe natuurlijk het proces van losmaken van je baby ook is, het kan zijn dat je je er als moeder erg schuldig over voelt om weer te gaan werken. Je kunt het gevoel hebben je kindje in de steek te laten. Je kunt je schuldig voelen, omdat jij weer gaat werken en de zorg van je baby aan een ander overdraagt. Maar ook omdat je na een werkdag uitgeput thuiskomt, dan nog moet koken en tijd besteden aan het huishouden. Het lijkt alsof je nooit tijd en energie over hebt om met je kindje te spelen. Oef. Alle ballen hoog moeten houden, is dat reëel? Mogen we dat van onszelf verwachten? Wat maken wij moeders het onszelf moeilijk he…? Wees lief voor jezelf en lees onze tips zodat je je beter voelt over het feit dat je een werkende mama bent!

Werkende moeder – tips 

Niet iedere moeder voelt zich schuldig, hoor! Er zijn echt ook moeders die smachten naar wat tijd voor zichzelf. Laten we naar hen kijken en van hen leren:

    • Een happy mama is een happy baby. Als jij van je werk houdt en blij bent om te gaan werken is dat helemaal niet erg. Want als jij blij bent, is je baby ook blij! Dus geniet van je rol als werkende vrouw! 
    • Met een goede organisatie en planning zorg je ervoor dat het ochtend- en avondritueel soepeler verloopt. Je kunt ook het nuttige met het aangename verenigen. Ga voor quality time met je baby lekker samen in bad. Goed voor jullie band, jullie worden er rustig én schoon van én zo ontspannen dat jullie slapen als roosjes… 
    • Gun jezelf tijd om te wennen. Je mag moe zijn aan het eind van je eerste werkdag. Of aan het eind van je eerste werkweek. Of maand. Je snapt ‘m. Het eerste jaar met een baby is zwaar, als overleven. Zeker als je ook nog werkt! Maar, het wordt gemakkelijker als je er eenmaal een beetje aan gewend bent en jullie een routine hebben ontwikkeld die voor jullie allemaal werkt. 
    • Wees lief voor jezelf! Liever een half uurtje tijd met je kindje in een slordig huis dan verdrietig zijn omdat je met je kindje had willen spelen in plaats van je huis netjes maken. Toch?