Een keuze maken tussen een zitverhoger of een autostoel kan soms lastig zijn. Om je te helpen met het maken van een weloverwogen keuze zullen we in deze blog de belangrijkste verschillen benoemen.

Een zitverhoger

We beginnen met een zitverhoger. Zitverhogers zijn middelen om de hoogte van je kind op de achterbank te verhogen, zodat de gordel op de juiste plek terecht komt. Het bevordert de veiligheid van kinderen in de auto, omdat autostoelen gemaakt zijn voor het lichaam van volwassenen. Daardoor zal een kinderlichaam te laag in de stoel komen te zitten waardoor de gordel langs de nek loopt. Dit kan een gevaarlijke situatie opleveren bij een ongeluk.

Zitverhogers zijn er in veel verschillende modellen, waarbij je kunt kiezen uit verhogers met of zonder rugleuning en met of zonder armleuning. Zitverhogers worden gemaakt van diverse materialen, een combinatie van stof en kunststof is het meest voorkomend. Het is belangrijk dat de zitverhoger comfortabel zit, zodat je kind bij lange ritten geen last krijgt. Doordat een Bubblebum opblaasbaar is zal hij meebewegen met de bewegingen van de auto wat het comfort ten goede komt.

Doordat een zitverhoger minder ruimte in neemt dan een autostoeltje is het voor grote gezinnen een fijn hulpmiddel om hun kinderen te vervoeren. In de meeste auto’s is het namelijk niet mogelijk om 3 kinderstoelen naast elkaar te plaatsen door gebrek aan ruimte. Een Bubblebum is slechts 32cm breed en heeft geen armleuningen, waardoor je met gemak 3 zitverhogers naast elkaar kunt plaatsen.

Maar niet alleen in de auto kan een zitverhoger handig zijn. Een zitverhoger is namelijk ook te gebruiken voor andere toepassingen. Zo kun je er tijdens het eten gebruik van maken om de stoel van je kind te verhogen. Ook in klaslokalen kan het voorkomen dat een stoel te laag is voor de tafel waaraan het kind zit. Dankzij een zitverhoger kan een kind dan op de juiste hoogte zitten zodat hij geen last van zijn rug krijgt.

Een autostoeltje

Waar een zitverhoger enkel de hoogte van je kind in de autostoel vergroot, biedt een kinderstoel ook steun doormiddel van de rug en armleuning. Je kunt het zien als een extra stoel die je op de autostoel zet. Dit betekent echter wel dat een autostoel veel ruimte in beslag neemt. Autostoeltjes zijn door de overheid verplicht gesteld, zie hiervoor de regels omtrent autostoelen en zitverhogers in 2019.

Er zijn een hoop verschillende autostoelen beschikbaar die geoptimaliseerd zijn voor kinderen voor bepaalde leeftijdscategorieën en hun lichamelijke kenmerken. De leeftijdscategorieën zijn slechts een indicatie, want sommige kinderen zijn nou eenmaal groter dan de andere. Kinderen groeien enorm snel, dus na verloop van tijd zal je kind uit de autostoel groeien. De verschillende autostoelen worden met een groep aangeduid. Zo heb je een groep 0 autostoel, maar ook groep 3 autostoelen.

Doordat een autostoel meer ruimte in beslag neemt dan een zitverhoger is het makkelijker om een zitverhoger mee te nemen op vakantie. Zitverhogers van Bubblebum zijn namelijk compact, licht en opvouwbaar. Het is wel verstandig om eerst naar de plaatselijke wetgeving te kijken om te controleren of een zitverhoger aan de eisen voldoet.

Regels omtrent autostoelen en zitverhogers in 2019

Bij het vervoeren van kinderen in de auto is het verplicht om een autostoeltje te gebruiken wanneer ze kleiner dan 1,35 meter zijn. Maar ook wanneer ze langer dan 1,35 zijn kan het verstandig zijn om een autostoeltje of zitverhoger te gebruiken. Je moet namelijk goed kijken naar de positie van de gordel bij je kind. De gordel kan namelijk nog steeds in de nek van je kind snijden. Pas wanneer de gordel over het sleutelbeen van je kind loopt is het gebruik van een zitverhoger of kinderstoeltje niet meer nodig.

Begin 2017 is de regelgeving met betrekking tot zitverhogers aangescherpt. De nieuwe regelgeving stelt dat een zitverhoger alleen gebruikt mag worden als je kind langer is dan 1,25 meter en meer dan 22 kilo weegt. Kleinere kinderen mogen enkel in een zitverhoger met rugleuning worden vervoerd. Voor kinderen die kleiner dan 1,25 meter zijn en die minder dan 22 kilo wegen zal dus naar een autostoeltje moeten worden gekeken.