Superlicht autostoeltje
Past perfect in elke rugtas
Makkelijk op te vouwen
Uitgebreid getest
 • Nederlands
 • Bubblebum.nl - 02 / Jan / 2020

  Vanaf welke leeftijd een zitverhoger? | BubbleBum.nl

  Vanaf welke leeftijd een zitverhoger? | BubbleBum.nl

  Voor veel ouders is het niet altijd duidelijk wat de regels en veiligheidsvoorschriften zijn als het gaat om het vervoeren van je kinderen. In deze blog proberen we de belangrijkste vragen voor jullie te beantwoorden.

  Wanneer kan ik een zitverhoger gebruiken? Regels 2020

  Kinderen met een gewicht van 15 tot 36kg mogen op een zitverhoger vervoerd worden in de auto. Deze zitverhoger moet wel voldoen aan de strenge Europese regels.

  Welke regels gelden er voor kinderzitjes in Nederland?

  In Nederland moeten kinderen tot een lengte van 135cm in een autostoel of zitverhoger zitten. Deze zitverhogers moeten altijd goedgekeurd zijn volgens de Europese regels.

  Welke Europese regels zijn er voor autostoelen?

  Voor baby's en jonge kinderen (tot +/- 15 maanden) is de ECE R129 regel gemaakt. De ECE R129 iSize-wetgeving is in juli 2013 ingevoerd om kinderen langer achterwaarts te laten zitten. Er wordt met name op gewezen dat baby's ten minste de eerste 15 maanden in achterwaarts gerichte autostoelen moeten reizen, in plaats van 9 tot 12 maanden, zoals de vorige EU-verordening adviseerde. Dit is van toepassing op de autostoelen voor de lagere leeftijdscategorie en lengte - groep 0, 1 en is alleen van toepassing op isofix-stoelen.

  Voor oudere kinderen is de ECE R44.04 regel belangrijk. Fabrikanten moeten voldoen aan deze regels bij het produceren van hun autostoeltjes om ervoor te zorgen dat kinderen ten alle tijden veilig worden vervoerd. Controleer dus altijd of jouw zitverhoger voldoet aan deze regelgeving. Dit is te herkennen aan een label op het product. Zoals deze: 

  Vanaf welke leeftijd kan mijn kind een zitverhoger gebruiken?

  De leeftijd is volgens de EU regels minder belangrijk dan het gewicht, zoals hierboven beschreven.

  Volgens de wet moet uw kind tot een leeftijd van twaalf jaar in een goedgekeurde kinderautostoel zitten, of wanneer uw kind een lengte van 135 cm bereikt, afhankelijk van wat zich het eerst voordoet. Vanaf dat moment liggen de verhoudingen van uw kind op de maat van een kleine volwassene, wat betekent dat de autogordel op de juiste positie over hun borst zal zitten. Dit biedt zodoende voor een passende bescherming in geval van een botsing.

  Maar wanneer laat je ze dan een stoelverhoger in de auto gebruiken?

  Een zitverhoger is een positioneringssysteem voor de gordel, ontworpen om uw kind op een zodanige manier te plaatsen dat de veiligheidsgordel laag over de heupen en over borstkas valt. Cruciaal is dat de riem van de veiligheidsgordel niet van de schouder valt, of omhoog loopt naar het zachte, kwetsbare deel van de buik. Bij correcte plaatsing zal de veiligheidsgordel bij een botsing de kracht overbrengen naar de stevige structuren van de borst en het bekken, waardoor de kans op botbreuken of dodelijke inwendige verwondingen kleiner wordt. Als de autogordel echter verkeerd is geplaatst, bijvoorbeeld over de buik, wordt de kracht van een botsing, overgebracht van de veiligheidsgordel naar de gevoelige, kwetsbare organen van uw kind in de buik, met mogelijk ernstige verwondingen tot gevolg.

  Dit probleem komt door het feit dat uw kind niet de juiste lengtes heeft om correct te kunnen zitten in een autostoel dat oorspronkelijk is ontworpen voor volwassenen. De lengte van de autostoel, gecombineerd met een lichte helling in de richting van de stoelgang, betekent dat de benen van uw kind niet buigen terwijl ze rechtop zitten. Om comfortabel te zitten, zullen kinderen vaak onderuit gezakt gaan zitten zodat ze hun benen wel kunnen buigen.

  Dit is buitengewoon gevaarlijk omdat hierdoor een opening ontstaat tussen de heupen van uw kind en de achterkant van de autostoel. De overmatige riemlengte die door deze opening wordt gecreëerd, maakt de riem slapper, wat betekent dat het kind bij een botsing niet goed tegen de stoel van de auto wordt gehouden en waarschijnlijk onder de veiligheidsgordel wordt gedwongen. Je kunt je voorstellen dat de gevolgen van deze situatie ernstig kunnen zijn. Bij correct gebruik neemt een stoelverhoger de neiging om te zakken weg door de benen van het kind op een meer natuurlijke en comfortabele manier te laten buigen.

  Vanaf welke leeftijd raden jullie aan om een zitverhoger te plaatsen?

  Uw kind kan volgens de wet starten met het gebruik van een zitverhoger in de auto zodra hij of zij 4 jaar oud is EN minstens 15 kg weegt. Het is belangrijk om te benadrukken dat uw kind moet voldoen aan zowel het leeftijds- als het gewichtscriterium voordat het kan worden overgezet op een zitverhoger.

  Vergeet echter niet dat de overgang tussen autostoeltjes niet is zoals de mijlpalen van kruipen naar lopen of tanden krijgen. Elke stap voorwaarts in autostoeltjes voor kinderen betekent een stap terug in de bescherming van uw kind, dus het is altijd veiliger om uw kind in hun autostoel te houden totdat ze de bovenlimiet van dat zitje bereiken.

  In Nederland (en de EU) kunnen alleen autostoeltjes of stoelverhogers worden gebruikt die in overeenstemming zijn met de EU-voorschriften en deze certificering wordt aangegeven met een label met een hoofdletter E, samen met de code R129 of de code ECE R44. Zie hieronder het label van een BubbleBum stoelverhoger als voorbeeld. 

  Bubblebum CertificeringBubblebum Zitverhoger Auto | Zwart-1

  Bekijk hier het assortiment van onze BubbleBum zitverhogers of lees in onze blog meer over de regels in andere EU landen.

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »